Conflicten tussen burgers en gemeenten ontaarden steeds vaker in een verbeten juridische strijd die jaren kan duren. Wat begint met een meningsverschil over bijvoorbeeld een vergunning, eindigt na talloze processen in het failliet van een ondernemer. Veel burgers hebben niet de financiële middelen om lang te strijden tegen een overheid, die blijkbaar onbeperkt kan procederen met steun van een ambtenarenapparaat dat alle regels kent. Kleine ondernemers kunnen het soms iets langer volhouden.
In de ZEMBLA-aflevering ‘Gijzeling in Almelo’ (november 2008) was te zien hoe een ondernemer door de gemeente zó tot wanhoop werd gedreven dat hij zijn restaurant in brand stak en vijf uur lang een wethouder en vier ambtenaren gijzelde. Na die uitzending werd de redactie overstelpt met brieven en dossiers van burgers uit het hele land met als boodschap: Almelo is geen uitzondering.
Venray
Jan Willems begon in 1983 een steenhandel op het bedrijventerrein Smakterheide in Venray. In 1999 werd Willems echter verzocht om met onmiddellijke ingang te vertrekken. De gemeente Venray had het terrein van Willems nodig om er een weg aan te leggen voor de ontsluiting van het bedrijventerrein. De stenenhandelaar ligt nu al tien jaar met de gemeente in de clinch over de verkoop van zijn terrein.
Garagehouder Bert Henken koopt in 1992 een perceel om er een nieuwe showroom op te bouwen. Na jaren getouwtrek krijgt hij in 1995 de bouwvergunning. Henken start met de aanleg van de fundering. Enkele weken later wordt de bouw door de gemeente stilgelegd. Ondertussen eist diezelfde gemeente dat zijn oude showroom dicht moet. Henken kan geen kant meer op en begint een slopend juridisch gevecht.
Oude Tonge
Arie Swaneveld had een houtzagerij in het Westland. Omdat zijn bedrijf moest wijken voor een weg, begint Swaneveld een nieuwe houtzagerij in Oude Tonge. De gemeente haalt alle regels uit de kast om hem tegen te houden.