Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Geheime opnames tonen mishandeling kalveren op weg naar Nederland

03-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
576 keer bekeken
  •  
kalveren
Kalveren van enkele weken oud worden geslagen en geschopt door werknemers van een rustplaats in Frankrijk. Dat tonen geheime opnames van de Franse dierenactivistenclub L214. De kalveren waren onderweg van Ierland naar Nederland. Nederland is de grootste producent van kalfsvlees in Europa en importeert daarvoor jaarlijks honderdduizenden kalveren uit het buitenland.

Op de beelden, die eind februari werden gemaakt en nu naar buiten zijn gebracht, is te zien dat kalveren op verschillende momenten worden geschopt of geslagen met een stok. Tenminste één kalf overleeft zijn verblijf op de rustplaats niet en wordt dood afgevoerd.

De eigenaar van de rustplaats heeft niet gereageerd op herhaalde contactpogingen van Zembla.

Let op: beelden in de volgende video kunnen als schokkend worden ervaren:
Verplichte rust
In een gezamenlijke actie van het Franse L214 en het Nederlandse Eyes on Animals werd eind februari een transport van kalveren gevolgd. De activisten van L214 maakten filmopnames van rustplaats Pignet in Couville. Dankzij Europese regelgeving moeten kalveren na de boottocht vanuit Ierland eerst een nacht uitrusten voor ze verder op transport naar Nederland mogen. In Frankrijk zijn twee rustplaatsen voor dit doel. Vorig jaar maakte L214 in het geheim opnames op de andere rustplaats, Qualivia in Tollevast, waar ook mishandelingen werden gefilmd.

In 2019 werden in totaal ruim 860.000 kalveren geïmporteerd uit het buitenland, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Bijna 80.000 daarvan kwamen uit Ierland. De import van kalveren naar Nederland neemt jaarlijks toe.

Kalfsvlees
Om melk te geven, moet een koe elk jaar een kalf krijgen. Kalveren die niet als nieuwe melkkoe op de melkveehouderij blijven, worden verkocht voor hun kalfsvlees. Speciale kalverhouderijen kopen kalveren van melkveehouders, mesten ze tot ze zes tot twaalf maanden oud zijn, wanneer ze worden geslacht.
Nederland is de grootste producent van kalfsvlees in Europa. Maar Nederlanders eten nauwelijks kalfsvlees. Het grootste deel van het kalfsvlees wordt dus geëxporteerd.

‘Het gouden kalf’
In 2019 maakte Zembla een uitzending over de Nederlandse kalverhouderij. In de uitzending stelden deskundigen de negatieve effecten van grootschalige kalvertransporten aan de orde.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.