Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Geen vergunning 'aanvalsgeweren'

30-03-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
197 keer bekeken
  •  
de-schietclub
In de schietsport mag niet meer worden geoefend op aanvallen met vuurwapens, de zogenaamde dynamische schietsportdiscipline. ‘De zuivere schietsport moet centraal staan.’ Dat schrijft minister Opstelten aan de Tweede Kamer. Hij heeft daarover afspraken gemaakt met de schuttersassociatie KNSA .

Strengere regels
Met de strengere regels moeten wapens, zoals die Tristan van der V. in Alphen aan de Rijn gebruikte, in de ban gedaan worden. “Alles moet in het werk worden gesteld om te voorkomen dat een solistische dreiger, ook wel ‘lone wolf’ genoemd, de kans krijgt om zich te trainen in wapengebruik door deelname aan de schietsport”. Dat schrijft Opstelten in een brief aan de Tweede Kamer.

Geen vergunning meer voor ‘aanvalsgeweren’
Voor 'aanvalsgeweren' zullen geen vergunningen meer worden verstrekt. Met de schuttersassociatie KNSA heeft hij afgesproken dat de disciplines waarbij deze wapens worden gebruikt niet meer erkend worden. Het gaat om vormen van schietsport waarbij de schutter zich verplaatst en vanachter obstakels op doelen schiet de zogenaamde dynamische schietsportdisciplines. Overigens beoefende  Tristan van der V. deze discipline niet.

Onervaren schutters
Verder mogen onervaren schutters niet meer meteen alle soorten wapens gebruiken. Ze moeten eerst laten zien dat ze serieuze interesse hebben in de schietsport en goed met wapens kunnen omgaan, schrijft Opstelten aan de Tweede Kamer.

    ‘Aan jonge en onervaren sportschutters worden gefaseerd wapens toegestaan. Zij kunnen niet langer direct in aanraking komen met alle type wapens, maar moeten de eerste jaren aantonen serieus geïnteresseerd te zijn in het beoefenen van de schietsport, en dat ze hiermee verantwoord om kunnen gaan. Om te onderstrepen dat het bezit van een eigen vuurwapen alleen gerechtvaardigd is als de schietsport actief wordt beoefend, moeten alle sportschutters die een eigen vuurwapen wil bezitten, lid zijn van een vereniging. Ook moeten zij actief aan wedstrijden deelnemen.’

Met de KNSA is afgesproken dat uiterlijk eind 2014 alle 714 schietverenigingen in het land een basiscertificering hebben. Dat betekent dat ze een verantwoord en veilig sportklimaat hebben en aan alle eisen van de KNSA voldoen.

KNSA niet blij
De KNSA is niet blij met de brief van de minister. Volgens de schuttersassociatie is de minister niet volledig ingegaan op de voorstellen van de associatie, die minder ver gaan. Zo mogen van de KNSA schutters nog wel op bewegende doelen schieten, iets wat de minister niet meer wil. De KNSA heeft het Schiet- en wedstrijdreglement (SWR) gewijzigd.

De verenigingen gaan nieuwe leden ook beter selecteren. Het aanstaande lid zal meer moeten vertellen over zijn (medische) achtergrond. Een lid mag niet meer in zijn eentje op de schietbaan staan.

Opstelten kondigde aan dat een aanvrager van een wapenvergunning zelf moet aantonen dat hij geschikt is om met een wapen om te gaan. Volgens experts zit een volledige psychologische analyse van de aanvrager er niet in, maar Opstelten bekijkt wel of de politie te weten kan komen of een aanvrager gedwongen opgenomen is geweest.

Een wapenvergunning moet jaarlijks verlengd worden. Laat een wapenbezitter dit na, dan verliest hij automatisch het recht op het wapen.

Vier sportschutters geroyeerd
Vier sportschutters zijn het lidmaatschap van hun vereniging kwijtgeraakt nadat er voor hen was gewaarschuwd bij een meldpunt voor mogelijk gevaarlijke schutters. Sinds eind september kwamen er bij het meldpunt van schuttersassociatie KNSA 28 meldingen binnen.

Het meldpunt werd in het leven geroepen na het schietdrama in Alphen aan den Rijn van bijna een jaar geleden. De meldingen gingen over de geestelijke gesteldheid van de schutter, (manische) depressiviteit, traumatische ervaringen en te veel drank.

De schutters die niet meer welkom waren bij hun vereniging, raakten ook hun wapenvergunning kwijt.

De schietclub
In de eerder uitgezonden ZEMBLA uitzending ‘De schietclub’ onderzoeken Ton van de Ham en Hans van Dijk de schietsport en filmen exclusief bij schietsportvereniging Willem Tell in Harderwijk. Zij zet haar deuren open en laat zien hoe kinderen van tien, twaalf jaar leren schieten en hoe topschutters zich voorbereiden op een wedstrijd. Maar ze vertellen ook openhartig over de gebrekkige screening die ze kunnen doen bij nieuwe leden vanwege de privacy. ‘Je mag zelfs verzwijgen dat je de grootste crimineel van Nederland bent,’ zegt een bestuurslid in ZEMBLA

Meer over:

de-schietclub
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.