Geen bindend referendum meer
23-05-2017
• leestijd 2 minuten
Er komt geen bindend referendum. Na de PvdA heeft nu ook GroenLinks haar handen ervan afgetrokken. Alleen de handtekening van D66 is nog onder het initiatiefwetsvoorstel blijven staan. Daarmee is een tweederdemeerderheid die het voorstel nodig heeft in het parlement uit het zicht.
Dat meldden PvdA en GroenLinks maandag naar aanleiding van berichtgeving van Nieuwsuur. De PvdA was eerste indiener van het voorstel, maar de leden schrapten het zogeheten correctief referendum in januari uit het verkiezingsprogramma. Daar heeft de fractie in de Kamer nu de consequentie uit getrokken.
GroenLinks zoekt andere vormen van directe democratie. En ,,nu de PvdA als eerste indiener niet langer het initiatief neemt voor een correctief referendum is bovendien een meerderheid verder uit zicht. Daarom hebben wij besloten niet langer actief het initiatief te nemen voor dit wetsvoorstel", aldus Nevin Özütok van GroenLinks.
Het voorstel is al eerder door beide Kamers goedgekeurd. Voor een bindend referendum moet de Grondwet worden gewijzigd. Daarom moet het een tweede keer door beide Kamers met een tweederdemeerderheid.
Het is voor het eerst in de parlementaire geschiedenis dat initiatiefnemers van een grondwetswijziging zich terugtrekken voor de verdediging in de zogeheten tweede lezing.
Stem van het volkdebatteert de Eerste Kamer
Tegenstanders waarschuwen al jaren voor de nadelen. Ook het belangrijkste adviesorgaan van het kabinet en de Tweede Kamer, de Raad van State, zegt dat we moeten oppassen: 'referenda ondermijnen de democratie'.
ZEMBLA onderzocht in de uitzending '
Stem van het volk
' of het referendum dé oplossing is om de kloof tussen burgers en politiek te verkleinen. Vorig jaar leidde het referendum over het Oekraïne-verdrag bij zowel de voor- als tegenstanders tot frustraties. Vandaag
debatteert de Eerste Kamer
met premier Rutte en minister Koenders over het verdrag tussen de EU en Oekraïne.