Geen aanvullende vergoeding voor Portugezen
07-01-2016
• leestijd 2 minuten
Bouwbedrijf Dura Vermeer en Rijkswaterstaat voelen er niets voor de onderbetaalde Portugezen die in 2013 en 2014 werkten aan de Verlengde Waalbrug in Nijmegen alsnog een aanvullende vergoeding te geven. Ze vinden dat hen juridisch niets te verwijten valt, schrijft De Gelderlander.
Formeel werkten de timmerlieden niet voor Dura Vermeer maar werkten zij aan de brug via het Ierse uitzendbureau Atlanco Rimec, dat eerder al beschuldigd werd van ‘uitbuiting’ van buitenlandse bouwvakkers bij de A2 tunnel in Maastricht.
Op de loonstrookjes, uit de periode april 2013 tot eind 2014, blijkt dat de buitenlandse bouwvakkers in Nijmegen maandelijks 937,50 moeten afdragen voor huisvesting en reiskosten. Uit de loonstroken blijkt ook dat verschillende arbeiders bij het project in Nijmegen meer uren maken dan wettelijk is toegestaan. De Portugees Teodore Homem werkte in Nijmegen voor Rimec en hij moest vaak overwerken: '
Als het werk af moet dan gaat de Nederlander gewoon naar huis. Wij moeten dan het werk afmaken. Op ons staat meer druk.
' Uit de loonstrook van Teodore Homen blijkt dat hij in april 2013 wekelijks meer dan zestig uur werkte, in totaal 249 uur.
De rechter bepaalde dat de Portugese werknemers alsnog betaald moesten worden, maar niet duidelijk is wie dat moet doen.
De gemeente Nijmegen had onderzoek gedaan naar het handelen van Rimec en kwam tot de conclusie dat de Portugezen totaal 240.000 euro is onthouden. De gemeente wil de werknemers compenseren en gaat 80.000 euro uitkeren. Ze had Dura Vermeer en Rijkswaterstaat gevraagd ook zo'n bedrag te storten als morele verplichting.
Rijkswaterstaat laat aan de Gelderlander weten '
dat er zorgvuldig gehandeld is door de aannemer en gemeente
' en ziet geen enkele aansprakelijkheid. Dura Vermeer is, volgens een woordvoerder, voor wat betreft de huisvestingskosten altijd buiten het gezichtveld van de aannemer gebleven.