Gebruik dure medicijnen teruggedrongen
04-07-2011
• leestijd 1 minuten
ZEMBLA - 'Het dure kankermedicijn' (hele uitzending) Ziekenhuizen, klinieken, zorgverzekeraars en minister Schippers (Volksgezondheid) hebben een akkoord bereikt in een poging zorgkosten onder controle te houden. Er komt een rem op het gebruik van dure medicijnen in ziekenhuizen. Die worden voortaan ’doelmatiger’ voorgeschreven. De overheid gaat strikter selecteren voor het toelaten van prijzige geneesmiddelen. Daarmee lijken we in de tijd teruggezet. In 2005 besteedde ZEMBLA in de aflevering 'Het dure kankermedicijn' aandacht aan het probleem dat Kankerpatiënten niet altijd de medicijnen krijgen waar ze recht op hebben. Er zijn medicijnen voor bijvoorbeeld borstkanker en lymfeklierkanker die zo effectief zijn dat het kanker kan genezen. Artsen willen de medicijnen graag voorschrijven maar de medicijnen zijn zo duur dat ziekenhuizen in financiële problemen komen.
Andere afspraken
Het is de bedoeling dat specialistische behandelingen op den duur nog maar in een paar ziekenhuizen mogelijk zijn. Het voordeel is dat de medische kennis geconcentreerd wordt op een paar plaatsen waardoor er efficiënter en goedkoper kan worden gewerkt. Minister Schippers verwacht dat daardoor ook de kwaliteit van de zorg verbetert.
Zorgverzekeraars gaan selectief contracten sluiten met ziekenhuizen. Patiënten zullen daardoor moeten reizen naar een ziekenhuis waarmee hun verzekeraar een contract heeft. Tenzij de patiënt bijbetaalt, kan die terecht in een ziekenhuis naar keuze.
De ziekenhuizen verwachten dat basiszorg en zorg voor chronisch zieken wel overal beschikbaar blijft.