Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Geadopteerden uit Sri Lanka starten DNA-zoekactie naar broers en zussen

  •  
13-06-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
211 keer bekeken
  •  
Zus Adoptiebedrog
In Nederland wonen tussen drie- en vierduizend Nederlanders die uit Sri Lanka zijn geadopteerd. Sommigen van hen gaan op zoek naar hun biologische ouders of andere familieleden. Soms loopt die zoektocht op wonderlijke wijze af, zoals bij Sharon en Sita die er na jaren achterkwamen dat ze zussen zijn. In de ZEMBLA-uitzending 'Adoptiebedrog' vertelden ze onlangs hun haast ongelofelijke verhaal. Maar voor veel geadopteerden blijft hun herkomst een mysterie.
De uit Sri Lanka geadopteerde Pieter van Veelen zag de uitzending en besloot actie te ondernemen: met het team 'Sri Lanka DNA' werkt hij nu aan een zoekactie naar alle geadopteerde Nederlanders uit Sri Lanka. Samen met hen wil het team via een verwantschapsanalyse op basis van DNA kijken of er nog meer volle broers en zussen zijn die dat nu nog niet van elkaar weten.
Dit ging eraan vooraf
In de jaren tachtig zijn duizenden kinderen geadopteerd uit Sri Lanka. ZEMBLA interviewde een aantal van hen. Het blijkt dat er van alles rammelt aan hun oorspronkelijke adoptieverhaal en identiteitspapieren. Geboortedata in paspoorten zijn met pen doorgekrast en veranderd, pasfoto’s zijn vervalst. Uit de uitzending bijkt dat bij mogelijk zeventig procent van de adopties uit Sri Lanka de dossiers niet kloppen. Bekijk de uitzending hier terug. 
Geschokt
Pieter van Veelen was geschokt toen hij de uitzending zag: “Ik heb met open mond zitten kijken, ik kon mijn ogen er niet afhouden. Persoonlijk ben ik nooit zo met de vraag bezig geweest wie mijn biologische ouders zijn, maar door het zien van de reportage voelde ik opeens een sterkere behoefte te weten waar ik vandaan kom. Ik besefte hoe belangrijk die vragen over de basis van je leven kunnen zijn. Ik ben moleculair bioloog waardoor ik veel met DNA-onderzoek werk en toen dacht ik: als we alle geadopteerde Nederlanders uit Sri Lanka bij elkaar kunnen krijgen, kunnen we hier kijken of er verwantschappen zijn op basis van hun DNA."
"Het vinden van biologische ouders is vaak moeilijk. Het is ook lastig om te achterhalen of de gegevens in je paspoort zoals je geboortedatum wel kloppen, maar uitzoeken of je in Nederland broers of zussen hebt, kan wél.”
Hoe meer mensen, hoe groter de kans
Het team Sri Lanka DNA gaat nu een stichting oprichten om de mensen die uit Sri Lanka zijn geadopteerd verder te helpen. Van Veelen: “Veel van hen worstelen met dezelfde vragen als Sita en Sharon, dus er wordt enthousiast gereageerd. Tot nu toe deden sommigen van hen onderzoek op eigen houtje, zoals de geadopteerde zussen Miranda en Marleen die geen zussen bleken te zijn, maar ik denk dat het goed is om iedereen bij elkaar te brengen. Hoe meer mensen je bereikt, hoe groter de kans dat het lukt.”
Vierhonderd aanmeldingen
Op dit moment hebben zo’n vierhonderd mensen zich aangemeld via de Facebookpagina ‘ Sri Lanka-DNA ’. Van Veelen: “Maar er zijn ongeveer vierduizend Nederlanders uit Sri Lanka geadopteerd. Sommigen zullen het niet willen, omdat het emotioneel best zwaar is. Net als dat sommige mensen niet willen weten wie hun biologische ouders zijn. Maar voor veel anderen is het echt belangrijk te weten waar waar ze precies vandaan komen en of ze nog familie hebben. Daarom hoop ik dat iedereen die iemand kent die uit Sri Lanka is geadopteerd elkaar wijst op dit project.”
De Facebookpagina Sri Lanka-DNA is besloten . Wie zich aanmeldt, krijgt eerst een reactie van de beheerders. De openbare Facebookpagina over het initiatief staat hier .
Het verhaal van Sita en Sharon
In 'Adoptiebedrog' vertellen Sita en Sharon hoe ze elkaar via een Whatsappgroep leren kennen. Ze voelen zich meteen thuis bij elkaar en spreken met elkaar over hun verleden. Na een lange zoektocht ontdekken ze dat ze volle zussen zijn. En niet alleen dat, er blijkt nóg een zus te zijn... Bekijk het fragment over hun ontdekking:
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.