Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Gaswinning moet nu omlaag en Kamer moet terugkomen van reces'

08-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
gas groningen ANP
 De zware aardbeving die maandag Groningen trof is de zoveelste herinnering dat de gaswinning in het gebied omlaag moet. Dat vindt SP-Kamerlid Sandra Beckerman, die naar eigen zeggen zelf in Groningen was tijdens de beving.
"Met de zwaarste aardbeving in 5 jaar is vandaag wederom aangetoond dat de gaswinning nu omlaag moet", stelt Beckerman. Ze wil zelfs dat de Tweede Kamer eerder terugkomt van reces om de kwestie te bespreken. "De Tweede Kamer moet nu terugkomen van het reces. Nog langer wachten is te gevaarlijk."
Minister: gaswinning moet omlaag
Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) zei na de beving dat "de gaswinning in Groningen deze kabinetsperiode maximaal moet worden verminderd. Wat we ook maar kunnen verzinnen. We moeten de gaswinning omlaag krijgen."
"Dit is een enorme klap voor Groningen", zegt René Paas, commissaris van de Koning in Groningen. "Het maakt in één klap duidelijk dat het een misverstand is dat de bodem in Groningen rustiger wordt."
"Shell en ExxonMobil moeten nu de veiligheid van de Groningers voorop stellen en de gaskraan verder dichtdraaien," zegt Albert Rodenboog, burgemeester van de gemeente Loppersum.
NAM moet maatregelen treffen
De NAM moet binnen 48 uur de aardbeving in Groningen analyseren en maatregelen treffen. Dat eist de Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).
De aardbeving nabij Loppersum had een kracht van 3,4. Uit een eerste analyse van SodM blijkt dat de beving zo zwaar was dat er ingegrepen moet worden, stelt het toezichtsorgaan. "Bewoners kunnen deze beving zwaarder hebben gevoeld dan die van 2012 in Huizinge."
Het orgaan meet de kracht van de aardbeving in de grondversnelling. Hoe hoger dit is, hoe meer de grond schudt en hoe groter de schade is.
De gemeten grondversnelling (0,116 g) zorgt ervoor dat het hoogste niveau uit het meet- en regelprotocol bereikt is: het interventieniveau. In juli van 2017 zijn er afspraken vastgelegd in het zogeheten Meet- en regelprotocol.
Regeerakkoord
Momenteel wordt er per jaar nog ruim 20 miljard kubieke meter gas uit de Groningse bodem gehaald. In het regeerakkoord is afgesproken de gaswinning de komende jaren te verlagen met zo'n 1.5 miljard kubieke meter, maar dat gaat veel partijen niet ver genoeg.
De aardbeving in het Groningse Zeerijp van maandag is met een kracht van 3.4 de op twee na zwaarste beving in het land als gevolg van gaswinning.  
Duizend bevingen
Sinds de jaren zestig wordt in Noord-Nederland aardgas uit de bodem gewonnen. Volgens het KNMI is gaswinning de oorzaak van nagenoeg alle aardbevingen in het noordelijke deel van het land.
De eerste aardbeving vond plaats vlakbij Assen op 26 december 1986. Sindsdien zijn in totaal duizend aardbevingen in Noord-Nederland geregistreerd.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor