Frankrijk wil stoppen met TTIP-onderhandelingen
30-08-2016
• leestijd 3 minuten
De wereldwijde critici van het omstreden TTIP-verdrag hebben dinsdag weer bijval gekregen: ook Frankrijk ziet geen heil meer in het handelsverdrag. Dinsdagochtend heeft het land laten weten dat het wil stoppen met de onderhandelingen over het verdrag. Er is niet langer voldoende politieke steun, zei de staatssecretaris van Handel, Matthias Fekl op de Franse zender RMC.
'Alleen maar wat kruimeltjes'
Grootste kritiekpunt van de Franse staatssecretaris is de houding van de Verenigde Staten in het debat.
Fekl vindt
dat Washington helemaal niets of alleen 'wat kruimeltjes' toegeeft. Hij is van mening dat de onderhandelingen over TTIP moeten ophouden en er opnieuw naar een ander samenwerkingsverband gekeken moet gaan worden. Of dit ook echt doorgaat is afhankelijk wat de Franse regeringsleiders uiteindelijk zullen beslissen.
Ook Duitsland liet eerder al weten TTIP ‘feitelijk mislukt’ te vinden. De Duitse vice-kanselier Sigma Gabriel zei dat de onderhandelende partijen het over niet een van de 27 hoofdstukken uit het verdrag echt eens zijn geworden. Volgens de Amerikanen is dat een onterechte conclusie en worden er wel degelijk vorderingen geboekt in de onderhandelingen. Een Amerikaanse woordvoerder noemde de uitspraak van de Duitse vice-kanselier Gabriel zelfs naïef.
Nederland
Ook in Nederland is het vertrouwen in een goede uitkomst niet optimistisch. Maandag zei minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel nog dat ze het verdrag er niet ziet komen als de VS geen concessies doen.
Voorstanders TTIP
TTIP staat in het Nederlands voor Trans-Atlantisch vrijhandelsverdrag waar Europa en de VS over onderhandelen. Een van de uitgangspunten van het verdrag is het wegnemen van import- en exportheffingen en handelstarieven. Dat maakt internationale handel financieel aantrekkelijker. En volgens de voorstanders van het verdrag zal dat leiden tot meer economische groei. Maar TTIP gaat verder dan dat. Er wordt ook stevig onderhandeld over regels waaraan producten moeten voldoen. Nu moeten handelaars nog aan zowel de Amerikaanse als de Europese regelgeving voldoen, maar het idee is dat als die regels internationaal min of meer gelijk worden getrokken, het dan ook makkelijker handelen wordt.
Felle kritiek op de plannen
Tegenstanders van het verdrag waarschuwen voor grote negatieve gevolgen en dat het TTIP-verdrag eigenlijk een wolf in schaapskleren is. Zo is de milieuregelgeving in de VS minder streng dan in Europa, wat ertoe zou kunnen leiden dat Europa moet inleveren op het gebied van duurzaamheid. Ook zijn veel critici bang dat de multinationals te veel macht zullen krijgen als dit verdrag erdoor komt.
Onderstaand filmpje maakt in vier minuten duidelijk waarom de critici al jaren waarschuwen voor negatieve gevolgen van TTIP.
Gen-tech lobby
Zembla zond vorig jaar een verhaal uit over de kracht van grote bedrijven die lobbyen voor bijvoorbeeld genetisch gemanipuleerde gewassen en TTIP. Bij soja bijvoorbeeld. In Europa wordt de Argentijnse genetisch gemanipuleerde soja vooral geïmporteerd voor diervoer. Voor het verbouwen van gemanipuleerde gewassen gelden nog strenge regels. Tegenstanders van het vrijhandelsverdrag vrezen dat bedrijven achter de gentech industrie via TTIP een achterdeur hebben gevonden om hun producten makkelijker te verhandelen en dat TTIP de deur openzet voor genetisch gemanipuleerd voedsel. Bekijk hier de uitzending die Zembla maakte: ‘
De gen-tech lobby
’.