Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Frankrijk verbiedt import palmolie voor biobrandstoffen

10-07-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
147 keer bekeken
  •  
ANP - biodiesel - ontbossing
Frankrijk gaat de import van palmolie en niet duurzame soja verder aan banden leggen. Het land wil geen palmolie meer importeren voor het maken van biodiesel. Dat heeft minister Nicolas Hulot van het ministerie ‘ecologische en solidaire transitie’ bekend gemaakt. De productie van één liter biobrandstof met palmolie leidt tot drie keer zoveel uitstoot van het schadelijke CO2 als het produceren van één liter diesel. In Nederland is geen verbod op de import van palmolie voor biodiesel, sterker: er ligt een voorstel om de regels ten aanzien van het bijmengen van palmolie te versoepelen.
ANP - biodiesel - ontbossing
Ontbossing
De productie van palmolie en soja draagt bij aan grootschalige ontbossing. Volgens Hulot leidt het kappen van bomen wereldwijd tot tien procent van de uitstoot van het schadelijke broeikasgas CO2. De Franse minister vindt het 'schizofreen' om aan de ene kant bedrijven op te dragen hun uitstoot te verlagen, maar aan de andere kant niets te doen tegen de grootschalige kap van bomen die die CO2 juist opnemen.
Drie keer zoveel CO2-uitstoot
Ongeveer de helft van alle palmolie in Europa wordt gebruikt voor het bijmengen in biodiesel. Nu wordt palmolie veel bijgemengd in diesel omdat de brandstof dan minder vervuilend zou zijn.  Maar uit een recent rapport van de Europese Commissie blijkt dat het produceren van één liter diesel met palmolie drie keer zoveel CO2-uitstoot veroorzaakt als één liter fossiele diesel. Daar wil de Franse minister een einde aan maken.
Biodiesel - infographic
Chocola, koekjes en shampoo
Palmolie wordt niet alleen gebruikt voor het verduurzamen van brandstoffen, het zit ook in ongeveer de helft van de producten die we kopen. Denk aan bijvoorbeeld chocola, bakolie, zeep, chips, ijsjes en shampoo. Het komt voornamelijk uit tropische landen als Maleisië en Indonesië. Daar wordt het regenwoud gekapt of platgebrand voor de aanleg van palmolieplantages. 
Niet alleen het klimaat heeft hieronder te lijden, ook de lokale bevolking gaat eronder gebukt. Machtige producenten van palmolie verdrijven de bevolking van hun land voor de aanleg van nieuwe plantages. De dieren in de wouden die gekapt worden, zoals de orang-oetan, worden met uitsterven bedreigd. Voor consumenten is overigens moeilijk te te zien in welke producten palmolie zit omdat het ingrediënt palmolie op het etiket ook vaak staat omschreven als ‘plantaardige olie’.
Shampoo met een luchtje
Meer weten over palmolie? Kijk naar ‘ Shampoo met een luchtje
‘Einde aan geïmporteerde ontbossing’
Hulot wil een einde maken aan wat hij ‘geïmporteerde ontbossing’ noemt. Niet alleen door de import van palmolie te stoppen, ook door de import van eiwitrijke producten zoals soja verder aan banden te leggen. Soja wordt voor een groot deel geïmporteerd uit landen als Brazilië, onder andere voor het produceren van diervoer voor de vleesindustrie. Ook de verbouwing van soja leidt ook tot grootschalige ontbossing.
Nederland wil versoepelen
In Nederland wordt in september dit jaar een besluit genomen over het gebruik van palmolie en soja voor biodiesel. Gaat Nederland het voorstel van Frankrijk volgen? Nee, zegt Ton Sledsens van Milieudefensie. Volgens Sledsens werkt het Nederlandse voorstel juist meer import van palmolie in de hand: “De huidige regels zijn nu dat een land maximaal zeven procent palmolie, of andere olie die voor voedselindustrie gebruikt kan worden, mag bijmengen bij brandstoffen. Onder dat percentage van zeven procent mogen Europese landen zelf een percentage kiezen. Frankrijk zegt nu: we stoppen helemaal. In Nederland hadden we een percentage van maximaal 1,8 procent, maar het voorstel is nu dat te verhogen naar vijf procent. Dat betekent dus dat de deur wagenwijd openstaat om veel meer palmolie te gaan gebruiken.”
Bos als brandstof
Niet alleen palmolie en soja zijn de oorzaak van wereldwijde ontbossing, ook de productie van elektriciteit draagt bij tot grootschalige kaalkap. In de ZEMBLA ‘ Bos als brandstof ’ blijkt hoe energiemaatschappijen steeds meer hout importeren om bij te stoken in kolencentrales en zo aan de klimaatdoelstellingen te voldoen. Deze bijstook zou duurzamer zijn, maar het leidt in praktijk juist tot meer uitstoot van het schadelijke broeikasgas CO2 en tot meer ontbossing.
Groei naar hout neemt met een kwart toe
Of de maatregelen van de Franse regering voldoende zijn om de klimaatdoelen te halen is nog de vraag. Uit een onlangs gelekt concept-rapport van EU-analisten blijkt dat de Europese bijdrage aan de wereldwijde ontbossing tot 2030 met meer dan een kwart zal toenemen ondanks de belofte van de EU voor 2020 een einde aan die groei te maken.
Bron: Reuters / Milieudefensie .
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor