Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Fosfor aan de Schelde

  •  
13-11-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
217 keer bekeken
  •  
Het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie is een onderzoek gestart naar overtredingen van de milieuwet door het Zeeuwse bedrijf Thermphos, een van de ergste vervuilers van Nederland. Ook onderzoekt het parket een ongeval waarbij vorig jaar twee werknemers om het leven kwamen. Het OM laat dit weten in de aflevering van ZEMBLA ‘Fosfor aan de Schelde’.
Een van ergste vervuilers van Nederland
Fosforfabriek Thermphos in Vlissingen is al meer dan twintig jaar één van de ergste vervuilers van Nederland. De provincie Zeeland stelt dat de volksgezondheid voorop staat bij het handhaven van de milieuwetgeving, maar in de praktijk komt daar weinig van terecht.

Volgens Europees milieu-expert ing. J.Vollenbroek is de uitstoot van zware metalen door Thermphos sinds 1985 twintig keer hoger geworden. Daarnaast stoot het bedrijf al jaren een onbekende hoeveelheid dioxine uit, één van de gevaarlijkste chemische stoffen die er bestaat. Al die jaren hebben omwonenden van de fabriek weinig gemerkt van de vervuiling, omdat het om stoffen gaat die je niet ruikt of voelt. Sinds 2008 heeft men wel regelmatig last van rookwolken die irritatie aan ogen en luchtwegen veroorzaken en soms tot braakneigingen en hoofdpijn leiden. Bewoners uit de omgeving van Borsele en Vlissingen beklagen zich steeds vaker bij de provincie, maar tot op heden zonder resultaat.
Op de vingers getikt
De provincie Zeeland werd in april dit jaar door de landelijke milieu-inspectie op de vingers getikt omdat er te weinig gedaan werd aan het handhaven van de normen, zoals die zijn opgesteld in een gedoogvergunning. En die gedoogvergunning hanteert al normen die ruimer zijn dan de landelijke en Europese richtlijnen op het gebied van uitstoot.

In de fabriek zelf is er ook regelmatig sprake van levensgevaarlijke situaties. In 2009 kwamen twee werknemers om het leven bij een ongeluk en uit een onderzoek dat in februari 2010 bij het bedrijf werd gedaan bleek dat de veiligheidsregels regelmatig worden overtreden. Met grote regelmaat doen zich incidenten voor, zoals branden en explosies, waarbij gevaarlijke stoffen vrijkomen.
Nieuwe metingen
De afgelopen maanden zijn er door de provincie, onder druk van omwonenden en de milieu-inspectie, metingen verricht naar de omvang en samenstelling van de uitstoot van Thermphos. De provincie heeft besloten de resultaten van deze metingen op vrijdag 12 november bekend te maken, aan de vooravond van de ZEMBLA uitzending over Thermphos.

Documenten en links

Kamervragen en antwoorden :
1. Vragen van de leden Koppejan en Haverkamp (beiden CDA) aan de
staatssecretaris voor Infrastructuur en Milieu en de minister van
Volksgezondheid Welzijn en Sport over de milieuvergunning van Thermphos
(ingezonden 18 november 2010).

2. Vragen van het lid Van Tongeren (GroenLinks) aan de staatssecretaris van
Infrastructuur en Milieu over de milieuvergunning voor Sinterfabriek van
Thermphos (ingezonden 15 november 2010).

Antwoord van staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) (ontvangen
1 december 2010).
Het rapport van het RIVM
Het RIVM heeft voor enkele emissiescenario's berekend in welke mate mensen de komende vijf jaar aan dioxine kunnen worden blootgesteld mede door toedoen van de Zeeuwse fosforproducent Thermphos. In het realistische emissiescenario is uitgegaan van de gemeten gemiddelde emissieconcentratie in 2010 (2 nanogram per kubieke meter lucht). De blootstelling van omwonenden aan dioxinen wordt dan met een derde verhoogd ten opzichte van wat ze zonder de emissies van Thermphos binnen krijgen. Lees het hele rapport hier
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.