Fors meer aanvragen niet-reanimeerpenning
02-10-2014
• leestijd 2 minuten
Het regent aanvragen voor de niet-reanimerenpenning. 'De afgelopen 6 weken hebben we 5000 penningen uitgegeven. Dat is evenveel als normaal in een heel jaar.' Dat zei Petra de Jong, directeur van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) donderdag naar aanleiding van berichtgeving van EenVandaag.
Aanleiding voor de vele aanvragen is volgens De Jong recente media-aandacht voor de penning. '
Er zijn toen ook cijfers genoemd over de kans dat iemand van 70 jaar of ouder een reanimatie overleeft. Die kans is heel klein. Dat heeft veel mensen ertoe aangezet de penning aan te vragen
', aldus De Jong.
De Hartstichting nuanceert de cijfers van de NVVE. '
Die zijn niet juist: ze zijn gedateerd, gelden niet voor de situatie in Nederland en gaan niet over reanimaties buiten het ziekenhuis
', stelt een woordvoerster. '
Op dit moment is de overleving van een reanimatie in Nederland zo’n 10 procent, waarbij de kwaliteit van leven van de overlevenden goed is. De Hartstichting werkt eraan om de overleving naar 25 procent te krijgen.
'
De overlevingskans na een reanimatie is volgens de Hartstichting niet afhankelijk van de leeftijd van het slachtoffer, maar vooral van de snelheid waarmee gehandeld wordt en de kwaliteit van de reanimatie.
In totaal hebben nu zo'n 25.000 Nederlanders een niet-reanimerenpenning. Daarop staat dat de drager niet gereanimeerd wil worden. Het gros van de aanvragers is tussen de 60 en de 80 jaar oud.
In de ZEMBLA uitzending 'Niet re-animeren aub' uiten deskundigen kritiek op de beeldvorming van de Nederlandse Hartstichting. Ze vinden de informatie van de Hartstichting over reanimatie “onvolledig en niet eerlijk”. Vijftien procent van de mensen die gereanimeerd worden overleeft, 85 procent niet.
(bron: ANP)