Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Follow the Money komt met serie over gestolen btw-miljarden

08-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
242 keer bekeken
  •  
Europese vlag ANP
Professionele fraudeurs maken enorme misbruik van een fout in de Europese btw-systemen. Dit kost landen jaarlijks miljarden uit de schatkist, geld dat burgers in de EU moeten bijleggen. In een samenwerkingsverband van 35 Europese mediapartners deed Follow the Money onderzoek naar dit soort fraude die ook wel btw-carrouselfraude wordt genoemd. Vandaag publiceerde Follow the Money het eerste deel over de gestolen btw-miljarden.
Europese vlag ANP
Btw-carrouselfraude is al jaren mogelijk sinds de invoering van de vrije markt in 1993.  Op dat moment ging men er vanuit dat de Europese Unie een politiek geheel zou worden en dat gezamenlijke belastingheffingen ingevoerd zouden worden. Echter is dat tot op de dag van vandaag niet het geval. Landen zijn erg gesteld op hun eigen regelgeving en het recht om zelfstandig beleid te voeren en hierdoor lijkt er geen verandering te komen in dit probleem.
Zembla legde in 2016 carrouselfraude bloot en bleek grootscheepse fraude door terroristen te leiden naar Nederland. De verdachte fraudeurs worden beschuldigd via btw-fraude meer dan 1 miljard aan belastinggeld te hebben gestolen. Meerdere Nederlandse bedrijven doken op in het onderzoek, Zembla keek naar de rol van deze bedrijven in de fraude.
Kijk de uitzending ‘Frauderen voor de Jihad’
Nultarief
Het nultarief werd in 1993 geïntroduceerd als tijdelijke maatregel. Deze regeling maakt het mogelijk dat EU-landen goederen en diensten kunnen verhandelen, zonder dat er btw wordt gerekend. Btw-fraudeurs maken hier gretig gebruik van door producten tegen het nultarief in te kopen, het in eigen land met 21 procent btw door te verkopen en de btw nooit af te dragen aan de Belastingdienst.
In totaal gaat de Europese Commissie er vanuit dat Europa per jaar op deze manier 50 miljard aan belastingen misloopt, dat is ruim 100 euro per EU-inwoner per jaar. Wat het specifieke bedrag in Nederland is, is niet bekend. Volgens Erik Jeene, woordvoerder van de Belastingdienst, is fraude naar zijn aard niet in te schatten, zo zegt hij tegen Follow the Money.
Niet alleen de Nederlandse schatkist wordt geschaad, ook de belastingmoraal en de positie van het eerlijke bedrijfsleven lopen schade op door fraudeurs. Vroeger vond fraude vooral plaats met computeronderdelen en telefoons, tegenwoordig hoeven producten niet meer fysiek verplaatst te worden. Fraudeurs halen nu dezelfde truc uit met digitale producten zoals software, apps en CO2-certificaten.
ZEMBLA-uitzending trok aandacht Europese Commissie
De uitzending ‘ Frauderen voor de Jihad ’ maakte een hoop los in Europa. Het trok de aandacht van het onderdeel van de Europese Commissie dat verantwoordelijk is voor het bewaken van de Europese grenzen en Europese belastingen: The EU Taxation and Customs Union. De commissie gebruikte de film tijdens een bijeenkomst om aandacht te vragen voor de problemen in Europa rond carrouselfraude.

Volg ZEMBLA op Instagram
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.