Vakbond FNV heeft meegewerkt aan het geheimhouden van problemen met asbest in ovens van broodfabrikant Bakkersland. In een vergadering van de sectorraad bakkerijen van de FNV is gezegd dat de kwestie niet naar buiten mocht worden gebracht, ‘anders breekt de pleuris uit in de sector’. Dat blijkt uit een uitzending van ZEMBLA, komende woensdagavond.
Geheimhoudingsafspraak
ZEMBLA sprak met drie bronnen uit de sectorraad die verklaren dat er tijdens een vergadering op 1 juli 2013, waar de problemen bij Bakkersland aan de orde kwamen, niet genotuleerd mocht worden. Tijdens deze vergadering deelde FNV-bestuurder Leo van Beekum mee dat er een geheimhoudingsafspraak was gemaakt met Bakkersland om de asbestcalamiteiten niet naar buiten te brengen. Een van de aanwezigen maakte destijds stiekem aantekeningen. Daaruit blijkt dat Bakkersland de zaak ‘onder de pet’ wilde houden. De FNV-bestuurder werkte hier aan mee om de werkgelegenheid te beschermen. De voorzitter van de sectorraad, Wim van der Linden, bevestigt deze gang van zaken.
In de uitzending van ZEMBLA ontkent bestuurder Leo van Beekum dat er een geheimhoudingsafspraak is gemaakt: “
Nee, absoluut niet. Dat is een interpretatie van de sectorraadleden. (…) We hebben wel gesproken over wat de consequenties zouden zijn op het moment dat het naar buiten komt. Dat kan betekenen dat als we duidelijk maken dat er asbestgevaren zijn, dat dat consequenties heeft voor de medewerkers en de werkgelegenheid.
” Bakkersland zelf wil bevestigen noch ontkennen dat er een geheimhoudingsafspraak is gemaakt.
Metingen
In januari 2014 berichtte ZEMBLA voor het eerst over de asbestproblemen bij Bakkersland. In die uitzending werden drie incidenten bij verschillende bakkerijen gemeld. Ook kwam de zaak van ex-werknemer Ruud Swanen naar voren, die asbestkanker heeft opgelopen en tegen Bakkersland procedeert voor een schadevergoeding. Vlak na die uitzending van ZEMBLA verklaarde FNV-bestuurder Leo van Beekum op RTV Noord-Holland dat de vakbond metingen had laten verrichten bij Bakkersland. “
Een deskundige heeft metingen gedaan voor ons, om te kijken of er een issue is, of er geen gezondheidsschade is. En dat is er niet volgens de deskundige.
”
Geen gevaar
Maar, zo ontdekt ZEMBLA, er zijn helemaal geen metingen gedaan door of in opdracht van de FNV. De vakbond had onderzoeksbureau Industox ingeschakeld om een rapport te maken over de asbestproblemen bij Bakkersland. De onderzoeker van Industox deed zelf geen metingen, maar baseerde zich enkel op metingen die door Bakkersland zelf werden aangeleverd. De conclusie van het onderzoek luidde dat er geen gevaar voor werknemers was geweest.
Uit e-mail correspondentie waarover ZEMBLA beschikt blijkt echter dat de FNV en Industox twee belangrijke asbestcalamiteiten bewust buiten beschouwing hebben gelaten. Zo heeft zich bij een bakkerij in Rotterdam in 2010 een explosie voorgedaan waarbij asbest verspreid raakte, zo blijkt uit de asbestinventarisatierapporten waarover ZEMBLA beschikt.
'Geen historische blootstelling'
Volgens de FNV beperkte het onderzoek zich tot mogelijke blootstelling in 2013 maar Industox schrijft: “
Er zijn echter geen gegevens over de historische blootstelling aan asbest in bakkerijen. Gezien het feit dat er geen asbest in een bakkerij aangetoond kan worden lijkt er weinig reden te zijn om aan te nemen dat er vroeger in een bakkerij asbestblootstelling was.
” Wél meegenomen was een meting in de bakkerij in Emmeloord, waar zich nooit een asbestincident had voorgedaan. Onderzoeker Jongeneelen van Industox: “
Dus mijn conclusie over het gezondheidsrisico kan nog steviger neergezet worden.
”
ZEMBLA: ‘Asbestbakkers’, woensdag 8 juni 2016 om 21.15 uur bij de VARA op NPO 2.