Dit kun je doen als je uitbuiting vermoedtVaak komt de uitbuiting pas aan het licht als de oudere overleden is en de erfenis verdwenen blijkt. Maar ook als de oudere het wél doorheeft, is actie ondernemen niet makkelijk. Bij de oudere leven vaak gevoelens van schaamte: ‘Hoe kon ik zo naïef zijn?’ bijvoorbeeld, maar ook loyaliteit speelt vaak een rol: ‘Het blijft toch mijn dochter’. De oudere is vaak afhankelijk van de misbruikpleger, voor hulp of gezelschap: ‘Als ik er iets van zeg, wie doet dan mijn boodschappen?’. Aangifte wordt dan ook zelden gedaan, waardoor veel daders vrijuit gaan.
Lees ook: 'Zo voorkom je dat je slachtoffer wordt van financiële uitbuiting'Hoe kun je toch iets doen?- Ga met de oudere in gesprek. Let erop dat je zonder mening of advies het gesprek ingaat. Bouw rust in en vraag wat de oudere denkt en voelt.
- Ga met een hulpverlener in gesprek. Dat kan het sociaal wijkteam zijn, de huisarts van de oudere, de thuiszorg of de politie bijvoorbeeld.
-Vraag om advies of hulp bij Veilig Thuis via 0800-2000. Ben je er niet mee geholpen? Bel dan opnieuw en doe een officiële melding.
- Neem contact op met de plaatselijke ‘lokale alliantie’, als die er is. Dat is een samenwerkingsverband van banken, notarissen en hulpverleners die gespecialiseerd zijn in de aanpak van financiële uitbuiting.
Lijst met lokale allianties in Nederland: