Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Familie uit de Antillen

  •  
09-10-2003
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
172 keer bekeken
  •  
familie-uit-de-antillen
De hulpverlening aan Antilliaanse jongeren in Nederland faalt. Een stroom incidenten laat zien hoe deze groep steeds ongrijpbaarder en gewelddadiger wordt. Er is de afgelopen jaren bijna 22 miljoen euro vanuit de rijksoverheid voor hulp aan Antillianen in Nederland ter beschikking gesteld. Zembla brengt in kaart hoe deze hulpverlening op gemeentelijk niveau vaak is gestrand op goede bedoelingen of stroperigheid van de bureaucratie.

Zwervend door de stad
Jaarlijks komen duizenden jongeren uit Curaçao naar Nederland. De meesten spreken nauwelijks Nederlands en kunnen hier slecht het hoofd boven water houden. Daarom glijden velen van hen af naar de keiharde criminaliteit. Enige honderden criminele Antillianen zwerven veelal van stad naar stad en zijn afgeschreven door de hulpverleners.

Keiharde aanpak
Het speerpunt van de hulpverlening is de opvang van nieuwkomers in projecten voor begeleid wonen. Hier blijft heel veel geld liggen, omdat gemeenten te traag zijn met het indienen van nieuwe projecten. Wiebe de Jong, onderzoeker aan de Erasmus Universiteit, denkt dat alleen een keiharde aanpak gecombineerd met centrale sturing van de rijksoverheid het probleem op kan lossen.

Vol ambities
Zembla volgt de eerste twee maanden in Nederland van een 20-jarige jongen uit Curaçao, die vol ambities in Nederland is aangekomen. Hij trekt in bij zijn broer, maar moet al snel ander onderdak gaan zoeken, omdat hij daar niet langer kan wonen. Verder de situatie rond opvangcentrum Otrabanda in Amsterdam-Zuidoost. Het moest dicht nadat er wapens en drugs waren gevonden en een jongerenwerker werd verdacht. De vaste bezoekers ontmoeten elkaar nu op straat.

Stroperigheid
Oud-minister Van Boxtel erkent in Zembla dat het Antillianen-beleid onder zijn leiding niet van de grond is gekomen, onder meer door bureaucratie en stroperigheid van de zijde van de gemeenten, maar ook omdat Antilliaanse organisaties onvoldoende hun eigen verantwoordelijkheid nemen.

Strenger controleren
Minister Verdonk van Integratiebeleid, nu aan het begin van haar regeerperiode, zegt in Zembla dat ze de gemeenten strenger wil gaan controleren. Voortaan wil ze precies weten wat gemeenten doen met het rijksgeld en hoe effectief hun beleid is.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.