Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Extra voorraad medicijnen tegen tekorten uiterlijk in 2022 klaar

07-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
medicijnmachtchinacorona-2

Uiterlijk op 1 juli 2022 moet er een geneesmiddelenvoorraad voor vijf maanden zijn. Dat schrijft minister Martin van Rijn (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer. Daarmee moet 85 procent van de kortdurende tekorten worden opgevangen.

“Geneesmiddelentekorten zijn een hardnekkig mondiaal probleem, waar we ook in Nederland al enige tijd hinder van ondervinden”, schrijft Van Rijn. “Tijdens de COVID-19 crisis is het belang van de beschikbaarheid van geneesmiddelen en de kwetsbaarheden van de huidige keten van geneesmiddelenproductie en distributie nogmaals zichtbaar geworden.”

Extra voorraad
Om leveringsproblemen in de keten op te vangen, besloot toenmalig minister Bruins in 2018 dat er een extra voorraad van medicijnen zou worden aangelegd. 

Door de coronacrisis is er vertraging in het plan opgetreden. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de groothandels en leveranciers al dit jaar zouden beginnen met voorraadvorming. Ze moeten nu uiterlijk op 1 november een plan bij het ministerie hebben ingediend. 

Van Rijn houdt wel druk op de partijen. Als uit de plannen een gebrek aan ambitie blijkt bij de leveranciers en groothandels of als de voorraadopbouw onnodig wordt vertraagd, gaat de minister de inwerkingtreding met een (half)jaar vervroegen.

Lees ook: “Epilepsiepatiënten in de problemen door medicijntekorten: 19-jarige belandt in ziekenhuis”

Het kost ongeveer 100 miljoen euro per jaar om de voorraad aan te leggen. Leveranciers en groothandels betalen hiervan 55 miljoen. De rest komt van de overheid. Hiervoor is al 25 miljoen structureel gereserveerd. De overige 20 miljoen wordt verkregen door besparing van kosten.

Fabrieken wekenlang dicht
Ludwig Castelijns, directeur van medicijngroothandel Mosadex, zei in april tegen Zembla dat Nederland door de coronacrisis nog jarenlang last kan hebben van medicijntekorten. Zo’n tachtig procent van onze medicijnproducten komt uit China en India. Door de coronacrisis waren fabrieken in China wekenlang dicht en export uit India ligt momenteel geheel stil. Castelijns: “Afhankelijk van hoelang deze crisis duurt, gaan de tekorten exponentieel stijgen. Daar kunnen we jarenlang last van hebben.”

Bekijk hier de uitzending ‘Medicijnmacht China tijdens de coronacrisis’:

Lees hier de hele Kamerbrief:
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.