De documenten, die zijn voorzien van meerdere geheimhoudingskenmerken, bevatten analyses van terroristische groepen en honderden namen en telefoonnummers van mensen die met terrorisme in verband worden gebracht. Het betreft voornamelijk documenten uit de periode 2006 tot 2008, waaronder analyses van de Hofstadgroep, de bomaanslagen in Madrid en verijdelde aanslagen op vliegtuigen met vloeibare explosieven.
De bestanden zijn door een medewerkster van de Nationale Politie, die tot begin dit jaar bij Europol werkte, tegen de regels vanuit het hoofdkantoor meegenomen naar huis. Vervolgens maakte zij een back-up van de documenten op een privé iOmega netwerkschijf, een harddisk die zonder wachtwoord met internet was verbonden. Volgens Wainwright kwamen ,,21 infosets over verdachte personen en hun communicatiemiddelen” in 2014 op een onbeveiligde plek terecht.
“Dit raakt de vertrouwelijkheid en dat is ook de reden dat we meteen een onderzoek hebben ingesteld, om te kijken hoe dit heeft kunnen gebeuren”, aldus Wil van Gemert, adjunct-directeur van Europol in ZEMBLA -
Hacken voor dummies
.
EU-parlementariër Sophie in ’t Veld (D66) wil dat het parlement vertrouwelijk op de hoogte wordt gesteld indien schendingen in het samenwerkingsverband van de EU-politiediensten in Den Haag gebeuren. ,,Daar lijkt iedereen het over eens. Ook Wainwright snapt dat transparantie en rekenschap voorwaarde zijn voor het vertrouwen van de burger in Europol."