Europese wetenschappers waarschuwen: miljardensubsidies biomassa weggegooid geld
03-10-2019
•
leestijd 2 minuten
•
218 keer bekeken
•
De Europese koepelorganisatie voor de wetenschap (EASAC) waarschuwt in het AD dat het op grote schaal energie opwekken uit biomassa geen klimaatvriendelijk alternatief is voor fossiele brandstoffen. Energie opwekken met hout uit bossen zorgt voor meer CO₂-uitstoot dan kolen en gas. Miljardensubsidies die Nederland in biomassacentrales stopt zijn dan ook weggegooid geld, concludeert de EASAC.
Extra houtkap De gedachte achter biomassa is dat er afvalhout en resthout wordt gebruikt om energie op te wekken. Het opgestookte hout wordt dan gecompenseerd met nieuwe aanplant. Het kabinet beschouwt biomassa als een belangrijke en duurzame energiebron die de komende jaren nodig is om de klimaatdoelen te halen en de gaskraan in Groningen dicht te draaien.
Wetenschappers waarschuwen echter dat het proces achter het opsteken helemaal niet zo duurzaam is. In de ZEMBLA-uitzending Bos als Brandstof waarschuwde professor Martijn Katan al over biomassa: "Als je er een beetje naïef over denkt is dat een heel mooi systeem. Probleem is alleen, een bos groeit heel erg langzaam en onze centrales verbranden heel erg snel”. Daarbij levert de verbranding van hout minder energie op dan steenkool. Per saldo stoot biomassa daarom meer CO₂ uit dan kolencentrales. Katan is een van de auteurs van het kritische visiedocument dat de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen in 2015 publiceert over biobrandstof.
Een ander probleem is de aanvoer van het hout. Nederland heeft niet genoeg snoei- en brandhout om in de eigen bio-energiebehoefte te voorzien. Om deze reden worden er samengeperste houtkorrels geïmporteerd uit onder andere Noord-Amerika. Het leidt tot extra houtkap, wat de omgeving schaadt, en ook het vervoer levert extra -uitstoot op.
11,4 miljard euro Het kabinet heeft 11,4 miljard euro subsidie gereserveerd om biomassa-installaties te realiseren. Binnen een paar jaar staan maar liefst 628 biomassa-installaties in Nederland. "Biomassa is een hele slechte energiebron. Verbranding van hout levert weinig energie op, waardoor er netto meer CO2 uit de schoorsteen komt dan bij kolen en gas. Door een Europese afspraak hoeven we die uitstoot alleen niet in onze klimaatboekhouding op te nemen’’, zegt hoogleraar Louise Vet, die namens de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen in de milieugroep van EASAC zit, tegen het AD.
Commissie Remkes Ook de commissie van oud-minister Johan Remkes (VVD), die aanbevelingen moest doen om Nederland uit de deze zomer ontstane stikstofcrisis te helpen, heeft zijn bedenkingen bij het blinde geloof in biomassa. Remkes adviseerde onlangs de miljardensubsidies die naar honderden kleine en grote biomassa-installaties en -centrales gaan te ‘heroverwegen’.