Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Oplossing voor enorme Europese afvalberg met fast fashion?

12-04-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
6216 keer bekeken
  •  
fast fashion dump ANP

De enorme afvalberg aan afgedankte kleding, apparaten en andere spullen die Europa produceert, moet een stuk kleiner worden. In 2030 moet er een einde komen aan fast fashion. Dat wil de Europese Commissie. Maar nog steeds hangen de winkels er vol mee. En zelfs het kopen van tweedehands kleding via online platforms als Vinted, blijkt niet altijd zo duurzaam als we denken.

Elk jaar gooien Europeanen gemiddeld 11 kilo kleding en schoenen weg. Het levert een enorme Europese textielberg op van 4 miljoen ton. Daarvan wordt slechts 1 procent gerecycled. Dat blijkt uit onderzoek van de EU Environment Agency. De textielsector is na de voedselindustrie, Europese huishoudens en de transportsector, de grootste uitstoter van broeikasgassen en verbruikt enorme hoeveelheden grondstoffen en water. 

'Langer meegaan dan drie wasbeurten'

Als we willen voorkomen dat een product binnen korte tijd op de vuilnisbelt belandt of wordt verbrand, moeten we volgens vicevoorzitter van de Europese Commissie, Frans Timmermans bij het begin beginnen: bij het ontwerp van het product. Bijvoorbeeld door kleren niet van gemengde stoffen te maken, slijten ze minder hard. "De kleding die we dragen moet langer meegaan dan drie wasbeurten en moet ook recyclebaar zijn”, zegt vicevoorzitter Frans Timmermans. 

Wat is fast fashion?

De kleding die gemaakt is van die gemengde stoffen en vaak maar heel kort meegaat noemen we fast fashion, een concept ontstaan in 1990 naar een idee van de oprichter van Inditex, het moederbedrijf van Zara. Fast fashion betekende het einde van de seizoenslanceringen. Er is niet langer een zomer-, herfst-, winter- en lentecollectie in de winkel te vinden. In plaats daarvan ontstaan er mini-seizoenen. Bij sommige merken zijn dat er wel tweeënvijftig. Bijna iedere week een andere look. Eigenlijk een soort wegwerpkleding. Daarover gaat de Zembla-uitzending de Fast Fashionfuik. 

Duurzame mode en lifestyle-expert Marieke Eyskoot geeft in de uitzending tips om duurzamer om te gaan met kleding. In de volgende video deelt ze met Zembla vijf tips. 

Vinted

Tweedehands kleding is een goede oplossing. Maar tegenwoordig wordt enorm veel kleding verkocht via online platforms als Vinted. En daar kleven wat nadelen aan, zo blijkt uit een verhaal van het FD. Dat heeft vooral met de afstand te maken. Je kunt op Vinted namelijk niet zoals bij bijvoorbeeld Marktplaats, van tevoren producten filteren op de afstand tot de plek waar je woont. Alleen via een wat omslachtige manier, door op het profiel van een verkoper te klikken, kun je zien uit welk land de aanbieder van de kleding komt.  

Zo’n twee miljoen Nederlanders gebruiken, volgens het FD, Vinted. Ze kunnen handelen met België, Frankrijk, Italië, Spanje en sinds dit jaar ook met Portugal. Maar “hoe duurzaam is tweedehands als een bloesje van vijf euro van Marseille naar Amsterdam komt?”, vraagt het FD zich in het verhaal af.  Kledingexpert Lara Peters van adviesorganisatie Milieu Centraal zegt daarover tegen de krant dat de klimaatimpact alleen maar groter wordt als we allemaal kleding uit het buitenland gaan halen. Vinted zegt in een reactie bezig te zijn met milieu-impact en dat mogelijk in de toekomst ook naar de invloed van afstand wordt gekeken.

Wat gebeurt er met onverkochte kleding?

In ieder geval is Vinted nog circulair bezig. Er zijn ook genoeg fabrikanten die onverkochte kleding uiteindelijk laten vernietigen of de goedkope kleding wordt gedumpt in het buitenland. Dat wil de Europese Commissie inzichtelijk maken. Grote fabrikanten moeten openbaar gaan maken hoeveel onverkochte producten naar de stort gaan en uiteindelijk wil de Europese Commissie het vernietigen van niet verkochte kleding gaan verbieden. Daarnaast moet er een productpaspoort komen waarop voor de consument duidelijk is hoe een product in elkaar zit en hoe duurzaam het is. En die regels moeten ook voor andere producten gaan gelden als het aan de Europese Commissie ligt.

De consument is spekkoper, denkt de commissie. De plannen moeten ergernis schelen over de zoveelste telefoon die het in een mum van tijd opgeeft en niet te repareren valt.

Of het allemaal zover komt, moet blijken. Het zijn vooralsnog plannen die nog goedgekeurd moeten worden door de EU-landen en het Europees Parlement.

Kijk de uitzending 'Fast fashionfuik':

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

marcelgerritsma
marcelgerritsma
8 jan. 2021 - 18:56
Ja wij hebben al 3 keer geprobeerd om voucher om te wisselen voor ons geld..nu weer word er gezegd, door prijsvrij,wij moeten eerst geld terug zien te krijgen van de touroperator..Hu hoezo dat? Wij moeten vechten om ons eigen geld terug te krijgen,wat wij in deze tijd ook hard nodig hebben ..maar daar hebben ze geen boodschap aan..je helpt ze een beetje, maar wordt daardoor wel afgestraft...schandalig...
holiday
holiday
7 dec. 2020 - 16:57
Al die uitgiftes van vouchers, tegoed bonnen, cadeau kaarten, zijn er op gebaseerd dat veel mensen deze tegoed bonnen nooit in zullen leveren, omdat bonnen vergeten worden, bonnen weg raken, mensen overlijden of de termijn van inleveren verstreken is. Dit is dus een win win situatie voor de uitgevers van deze tegoedbonnen. Mijn advies is, Lever je voucher, tegoed bon, cadeau kaart of ander soort kaart zo snel mogelijk in, anders bent u mogelijk nog uw geld kwijt.
Mine
Mine
7 dec. 2020 - 13:13
Hallo, Ik wil graag mijn geld terug krijgen ipv voucher van Gate1. Gate1 zijn niet meer bereikbaar, zo schandalig. Ik zou sowieso nog een bedrag terug krijgen van iets meer dan 300€. Dat is los van de vouchers. Deze bedrage 300€ is omdat ik een foutje heb gemaakt van mijn achter naam. Ik moest een nieuwe ticket kopen en volledig prijs betalen en dan pas de oude bedrag van de oude ticket terug krijgen. Ik bel ieder keer weer maar ze zijn niet te bereiken. Dit moet opgelost worden. Mvg, Mine
G0750
G0750
7 dec. 2020 - 12:53
Ik heb nog een CORONA-Voucher van TUI van een boekingsnummer 2691874145. Corona-vouchercode is PhJJIttIZh of PhJJlttlZh Ik kan nl niet zien of dat 2x een hoofdletter i is of een kleiner letter l. Waarde 415,82. Corona-vouchercode is geldig tot 9-06-2020. Op welke manier kan ik deze voucher inwisselen voor geld. Ik ga normaal in het voorjaar mat vakantie (Turkije) nu weet ik nog hoe dan de situatie is, de voucher is geldig tot 9-06-2020. Als ik mijn geld terug krijg dan kan ik misschien in het najaar gaan, maar voorlopig durf ik nog geen boeking te doen, ook gezien mijn leeftijd, 70 jaar.
1 Reactie
tenormin
tenormin7 dec. 2020 - 14:58
U schrijft hier wel van alles maar dit is gewoon de Nieuwsbrief. Niemand van de redactie leest de inzendingen hoor.
vrijmark
vrijmark
7 dec. 2020 - 12:22
Een ding kan ik nog steeds niet begrijpen dat de mensen maar boeken om weg te gaan terwijl men weet dat bijna alles word geannuleerd en dan toch klagen als ze hun geld niet terugkrijgen , ik vind dat eigen verantwoordelijkheid en dan niet klagen ik krijg mijn geld niet
1 Reactie
G0750
G07507 dec. 2020 - 12:56
Ik had ook een reis geboekt, maar die boeking stond al van december 2019 om in mei 2020 met vakantie te gaan. Dus niet te snel oordelen als je niet weet welke data de boeking is gedaan.
raymond regensburg
raymond regensburg
7 dec. 2020 - 12:08
ook dit gaat goed fout is al te voorspellen ; vroeger al gezegt doe het niet neem geen vouchers aan ; overheid spleet spel er mee om geld te behouden ook om rentenieren ; ken dat politiek spel goed , echt u word bestolen
steinschuld
steinschuld
7 dec. 2020 - 11:41
Touroperators en/of reisorganisaties? Die spelen het reinste pyramidespel. Waar is al dat geld dat steeds voorruit betaald moet worden?
DesireePauline
DesireePauline
7 dec. 2020 - 11:37
Ik heb een voucher van de KLM gekregen, moeilijk contact te krijgen, wat kan ik doen om de voucher te wisselen en geld terug te krijgen. Dank voor uw antwoord
Laura 20
Laura 20
7 dec. 2020 - 11:03
Hoe zit het met het omboeken? Ku je ook je aanbetaling terug vragen? Wij moesten perse omboeken van het reisbureau. Eigenlijk weten we niet of we volgend jaar nog wel weg willen
Mari van de Laar
Mari van de Laar
7 dec. 2020 - 9:38
hallo, Ik wil graag mijn geld terug voor mijn voucher bij KLM maar ik kan geen contact krijgen en het is al 3 maanden geleden dat het is aangevraagd, ook heb ik geen bevestiging gekregen, wat kan ik nog doen?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor