‘EU faalt in strijd tegen voedselverspilling’
17-01-2017
• leestijd 2 minuten
De maatregelen van de Europese Unie om voedselverspilling tegen te gaan zijn te versnipperd en onregelmatig. Het probleem wordt nu op het bordje van de lidstaten geschoven, terwijl de Europese Commissie het beleid veel beter zou moeten coördineren.
Dat stelt de Europese Rekenkamer in een dinsdag verschenen
rapport
. De recente oprichting van een Europees platform tegen voedselverspilling vormt volgens de controleurs geen oplossing.
Wereldwijd gaat naar schatting ongeveer een derde van voor mensen bedoeld voedsel verloren, met enorme economische en milieukosten. Een van de redenen dat dit niet terugloopt, is dat er geen gemeenschappelijke definitie van voedselverspilling is.
De EU-landen, het Europees Parlement en de G20 hebben herhaaldelijk opgeroepen tot een krachtiger rol voor Brussel. Veel eerdere aanbevelingen zijn echter genegeerd of maar deels doorgevoerd. ,,Wat we nu nodig hebben, is een betere afstemming van het bestaande beleid, een betere coördinatie en een duidelijke beleidsdoelstelling om voedselverspilling te verminderen’’, aldus rekenkamerlid Bettina Jakobsen.
Zij stelt onder meer voor om juridische en andere obstakels voor voedselschenkingen weg te nemen. De nadruk moet echter liggen op het voorkómen van verspilling, niet alleen bij supermarkten en de industrie, maar ook in de landbouw en visserij.
Voedselverspilling is een mondiaal probleem dat in de afgelopen jaren steeds hoger op de publieke en politieke agenda is komen te staan. Voedsel is een kostbaar goed en de productie daarvan kan zeer veel hulpbronnen vergen. Uit ramingen blijkt dat tot een derde van het voedsel wordt verspild of verloren gaat, waardoor er dus enorme ecologische en economische kosten op het spel staan.
Een van de aspecten die speelt bij voedselverspilling is de onduidelijkheid rond de houdbaarheidsdata op producten. Er zijn twee soorten houdbaarheidsdata: Tenminste Houdbaar Tot (THT) en Te Gebruiken Tot (TGT). De verwarring ontstaat doordat de meeste mensen het verschil niet weten tussen deze twee. Wie bepaalt de houdbaarheidsdatum? Bekijk ZEMBLA - '
Voedselverspilling
' (2012).
Het Voedingscentrum schrijft: Op verpakkingen kunnen 2 soorten houdbaarheidsdatums staan: een THT-datum (ten minste houdbaar tot) of een TGT-datum (te gebruiken tot). Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan. Je kunt het dan vaak nog wel veilig eten. Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten. Na de TGT-datum moet je de producten weggooien. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.
Hoe lang kun je een geopend product bewaren? Wat is de beste bewaarplek voor je eten en drinken? En hoe herken je bederf? In de online Bewaarwijzer vind je het bewaaradvies van meer dan 2.000 producten. Ga naar de
bewaarwijzer.