Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

EU beslist: vergunning omstreden glyfosaat wordt vijf jaar verlengd

27-11-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
ANP - glyfosaat - monsanto
Twitter - glyfosaat stemming EU
Glyfosaat, het omstreden ingrediënt uit de onkruidverdelger Roundup van Monsanto, heeft weer voor vijf jaar een vergunning gekregen in de Europese Unie. Dat heeft de Europese Commissie maandag besloten.
In eerste instantie was het idee de vergunning voor het omstreden landbouwgif te verlengen met tien jaar. Maar hier kwam veel kritiek op. Deskundigen en milieuorganisaties wijzen erop dat het landbouwgif slecht is voor mens en milieu. Een meerderheid van het Europees Parlement (355 tegen 204) stemde in oktober al voor een sneller verbod en vijf jaar gebruiken om het middel uit te faseren. De lidstaten willen daar echter niet aan. De huidige vergunning loopt 15 december af.
Milieuvervuilend en giftig
Glyfosaat leidt al jaren tot hevige discussies en een fel debat. Tegenstanders zien in het middel een milieuvervuilend en giftig product van het bedrijf Monsanto dat alles doet haar monopoliepositie te behouden. Zij voelen zich gesteund door verschillende onderzoeken waaronder dat van de Wereldgezondheidsorganisatie die vaststelde dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is. Dit WHO-onderzoek werd later weerlegd door nieuwe onderzoeken waaruit blijkt dat er geen verhoogd risico op kanker is. WHO-expert Christopher Portier reageerde bezorgd op die onderzoeken en waarschuwt dat het landbouwgif niet ten onrechte als veilig moet worden beschouwd.
WHO-expert bezorgd over geruststellend WHO-rapport over glyfosaat’
Beïnvloed
Monsanto heeft altijd tegengesproken dat glyfosaat kankerverwekkend is. Tegelijk wordt het bedrijf ervan verdacht wetenschappelijke studies over de schadelijkheid van glyfosaat te hebben beïnvloed. En in zeker één geval was het bedrijf ook betrokken bij de intrekking van een publicatie over de negatieve gevolgen van glyfosaat. Onder andere daarom werd onlangs besloten lobbyisten van Monsanto niet langer toe te laten in het Europees Parlement. Monsanto besteedt per jaar tussen de 300.000 euro en 400.000 euro aan de lobby in Brussel.  
Achterhouden en verdraaien
In een uitgebreid interview met Follow the Money wijst onderzoeksjournalist Carey Gillam erop dat Monsanto er een gewoonte van maakt informatie over de schadelijkheid van haar producten achter te houden en te verdraaien. Volgens Gillam zou het verstandiger zijn dat de Europese bestuurders, voor ze een doorslaggevende beslissing nemen over het gebruik van Roundup, eerst wachten op de wetenschappelijke en politieke bewijslast die binnenkort via procesvoering in de Verenigde Staten vrijkomt.
Gilliam tegen FTM: “De komende zes à negen maanden komt er zo immers een schat aan informatie beschikbaar over Roundup, die nog nooit het daglicht gezien heeft: interne studies en memo’s van Monsanto; nieuw onderzoek door wetenschappers van over de hele de wereld; wetenschappers die onder ede getuigen, zowel voor als tegen Monsanto. (…) Al het onderzoek van de afgelopen decennia — zowel het bekende als het tot nu toe nog onbekende — gaat dus uitgebreid besproken worden. Dat is sinds de introductie van Roundup, zo’n veertig jaar geleden, nog niet eerder vertoond.”
Lees het hele interview op de website van Follow the Money.
CC foto: Twitter  
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.