Eindelijk verandering voor huisartsen met te hoge werkdruk? Nieuw akkoord belooft verlichting
05-07-2018
•
leestijd 3 minuten
•
202 keer bekeken
•
Na wekenlange gesprekken tussen het ministerie, patiënten, huisartsen en zorgverzekeraars is er een onderhandelingsakkoord voor de huisartsenzorg. Er was te weinig geld voor huisartsen in achterstandswijken, maar daar lijkt nu verandering in te komen, zegt Ella Kalsbeek van Landelijk Huisartsen Vereniging (LHV). “Huisartsen krijgen veel meer tijd voor hun patiënten.”
De kwaliteit van de huisartsenzorg staat ernstig onder druk, laat de uitzending ‘De praktijk van de achterstandsdokter’ zien. Maar liefst tweederde van de huisartsen noemt de werkdruk te hoog, blijkt uit een onderzoek onder ruim 1600 huisartsen dat is uitgevoerd in opdracht van de LHV. Een kwart geeft zelfs aan 'aan zijn taks' te zitten. "De te hoge werkdruk leidt tot haastwerk en kans op het maken van fouten", waarschuwde Kalsbeek eerder.
"Wij zijn blij dat er een onderhandelaarsakkoord ligt”, zegt LHV-voorzitter Ella Kalsbeek. “Het akkoord biedt veel verlichting voor de huisartsen.”
Anderhalf miljoen patiënten
Voor huisartsenzorg in achterstandsbuurten gaan er een aantal dingen veranderen. Ten eerste komt er twaalf miljoen beschikbaar voor zorg in deze buurten. Nu krijgen 900 duizend patiënten in een achterstandswijk zorg, dat worden er anderhalf miljoen.
Adresdichtheid
Ook wordt er gekeken of een achterstandswijk niet meer hoeft te voldoen aan de adresdichtheid om extra geld te krijgen. De adresdichtheid is het aantal woningen per vierkante kilometer. Dit was een belangrijk criterium waardoor sommige huisartsenpraktijken niet in aanmerking kwamen om vijf minuten extra te hebben voor hun patiënten. Een park of een meubelboulevard in de wijk zorgde er al voor dat de buurt niet meer voldeed aan de adresdichtheid. De Nederlandse zorgautoriteit (NZa) overweegt dit criterium te laten vallen. “Dan wordt het probleem weggenomen’’, zegt Ella Kalsbeek.
Alhoewel de patiënten van huisarts Sandra Bijl arm zijn, wordt haar wijk niet als achterstandswijk erkend en krijgt ze geen extra geld. Bekijk het fragment:
Stokhasselt
In de uitzending komt de achterstandsbuurt Stokhasselt in Tilburg naar voren.
De bewoners van Stokhasselt zaten de afgelopen vijf jaar zonder huisarts, tot grote onvrede. Dokters wilden zich hier niet vestigen. Bewoners konden alleen voor spoed bij een huisarts in een andere wijk terecht.
Erg tevreden
Joanne Molendijk heeft samen met Stichting Exploitatie Praktijken (STEP), met onder meer hulp van de kerk en de gemeente, een huisartsenpraktijk opgezet in de Tilburgse achterbuurt.
Sinds 1 mei is de praktijk open en Joanne Molendijk is er erg tevreden over. “Natuurlijk heeft nog niet iedere patiënt in wijk die een huisarts zoekt ons gevonden, maar dat komt gestaag.” Molendijk heeft het gevoel dat het de druk bij andere huisartsen wegneemt, al is dit nog niet daadwerkelijk getoetst.
Eén van de waarnemend artsen heeft serieuze interesse om de praktijk over te nemen.
Aantrekkelijk
Ella Kalsbeek erkent dat het best lastig is om het voor huisartsen aantrekkelijk te maken in een achterstandsbuurt te gaan werken. “Veel artsen vinden het natuurlijk leuk, maar het brengt ook veel werkdruk met zich mee.” Het akkoord voor de huisartsenzorg kan hier verandering in brengen.
Leeuwarden
Niet alleen in achterstandswijken zijn er problemen met het krijgen van de juiste zorg. Zo zitten steeds meer mensen in Leeuwarden zonder huisarts, schrijft
Leeuwarder Courant
.
Huisartsen spraken eind september van een crisis in de stad. Sindsdien zitten er alleen nog maar meer mensen zonder huisarts - inmiddels staan er 350 patiënten op de wachtlijst voor een arts.
De komende jaren wordt in totaal 471 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het versterken van de huisartsenzorg.