Eindelijk meer handen aan het bed? 125.000 extra banen in nieuwe afspraken ouderenzorg
12-07-2017
•
leestijd 2 minuten
•
117 keer bekeken
•
Nieuwe afspraken die woensdagmiddag door verschillende partijen zijn ondertekend moeten in 2023 leiden tot 125.000 extra medewerkers in de zorg. Onderdelen van de afspraken zijn: geen gedwongen ontslagen, uitbreiding van het aantal uren, flexibiliteit naar wens van het personeel, geen onderbroken diensten meer en korte opleidingen voor zijinstromers en bepaalde nieuwe collega’s.
De vakbonden CNV Zorg & Welzijn, FNV, het Ministerie van Volksgezondheid, werkgevers en mbo-opleidingen ondertekenden het akkoord. "Vandaag is de start van iets moois, zowel voor ouderen die zorg nodig hebben als mensen die werken in de zorg of daarover nadenken", aldus staatssecretaris Martin van Rijn.
Nieuwe technologie
Voor de duizenden extra medewerkers is ongeveer 435 miljoen euro beschikbaar. In de afspraken is ook aandacht voor nieuwe technologie. "Hiermee kan er juist meer aandacht naar de patiënt ofwel cliënt daar waar dat het hardste nodig is", zegt een woordvoerder van de ondertekenaars.
De roep om extra handen aan het bed en meer aandacht voor ouderen die langer thuis blijven wonen, klinkt al lang. Ouderen moeten langer thuis blijven wonen en familie en vrienden mogen een handje helpen. Dat lukt niet altijd en dan staan mensen die eigenlijk zorg nodig hebben er alleen voor. ZEMBLA maakte daar onder meer in 2014 de uitzending '
Zorg om de zorg
' over. Naar verwachting groeit het aantal tachtigplussers van 700.000 naar 1,25 miljoen in 2025.
'Wie verschoont mijn moeder'
Wat de gevolgen zijn van de bezuinigingen en hoge werkdruk in de ouderenzorg, is duidelijk te zien in de afleveringen ‘Wie verschoont moeder, deel 1 en 2’ van ZEMBLA over de gevolgen van het personeelsgebrek in de verpleeghuizen. Overvolle luiers, te weinig hulp bij het eten en drinken en ongewenst vastzetten. Dat is het beeld dat familie en personeelsleden van meerdere verpleeghuizen schetsen over de zorg voor demente ouderen.
ZEMBLA volgde een patiënte in het Dr. Sarphatihuis in Amsterdam. Ze mag maar één keer per week onder de douche, maar zou het liefst elke dag willen. Daar is geen tijd voor, er zijn te weinig zusters.
Het Dr. Sarphatihuis is onderdeel van Stichting Amsta. De voorzitter vakdeze stichting is Petra van Dam. Ze staat op nummer 23 in de ‘top vijftig’ grootverdieners met een inkomen van 228.599 euro.
Vorige maand
werd bekend dat
in de ouderenzorg vorig jaar ruim 68 miljoen euro is besteed aan beloningen voor topbestuurders, slechts 0,29 procent minder dan het jaar daarvoor. De FNV zei daar toen over:
"Door de bezuinigingen hebben tienduizenden zorgmedewerkers hun baan verloren zonder riante ontslagvergoeding, terwijl de top er met riante ontslagvergoedingen naar huis gaat."