Het is onzeker of een zogeheten emissiearme stal voor varkens of pluimvee daadwerkelijk leidt tot minder stikstofuitstoot. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.
Vorig jaar haalde de hoogste bestuursrechter al een streep door het effect van dezelfde emissiearme stallen voor melkvee. Volgens de Raad van State wordt de werkelijke stikstofuitstoot in een emissiearme stal waarschijnlijk onderschat, aangezien het onzeker is of deze stallen in de praktijk doen wat ze beloven.
Emissiearme stallen golden tot voor kort als een goede oplossing voor het verminderen van de stikstofuitstoot. Veel boeren hebben geïnvesteerd in zo'n stal. Wetenschappelijke onderzoeken toonden aan dat de afname van ammoniakuitstoot in werkelijkheid tegenviel en dat dus niet geconcludeerd kon worden dat een emissiearme stal geen schade aan de natuur veroorzaakt. Een bedrijf met een emissiearme stal mag daarom niet zomaar uitbreiden of een natuurvergunning krijgen. Daarvoor moet eerst een beoordeling van de natuurschade worden gemaakt, aldus de Raad van State. Dat geldt sinds woensdag dus niet alleen voor melkveehouders, maar ook voor varkens- en pluimveehouders.
De Raad van State boog zich over negen zaken in de provincie Overijssel. Milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) en de Vereniging Leefmilieu kwamen in beroep tegen vergunningen die de provincie Overijssel afgaf. In drie zaken ging het ook om natuurvergunningen voor melkveehouders die hun koeien in de wei laten lopen. Ook hier grijpt de hoogste bestuursrechter terug op een uitspraak die al eerder is gedaan in een zaak elders in het land: het weiden van koeien heeft geen negatieve gevolgen voor de natuur als de uitstoot in de wei weggestreept kan worden tegen de uitstoot uit de stal. Als dat niet vastgesteld kan worden, is een passende beoordeling nodig voordat de provincie een natuurvergunning mag afgeven.
De hoogste bestuursrechter realiseert zich dat met name de uitspraken over pluimvee- en varkensstallen het verlenen van een natuurvergunning voor veehouderijen bemoeilijkt en vertraagt. "Maar de strenge Europese natuurbeschermingsregels waaraan Nederland zich heeft gebonden laten een andere uitkomst niet toe," aldus de Raad van State, die het belangrijk noemt dat het aangekondigde nieuwe onderzoek naar de effectiviteit van emissiearme stallen snel duidelijkheid biedt.
Bron ANP
Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.