‘Eerst wegpesten, als dat niet lukt schieten we ze dood’
24-01-2018
•
leestijd 2 minuten
•
57 keer bekeken
•
Als eerste provincie in Nederland schiet Limburg de bever af. De zwaar beschermde diersoort zorgt er voor overlast doordat het de waterveiligheid en verkeersveiligheid in gevaar brengt. Hal Frenken van het Waterschap Limburg noemt het ‘een trieste zaak’. Dat meldt de website 1Limburg.
De ‘probleembevers’ knagen bomen om en graven onder wegen en dat levert gevaren op.
In Limburg hebben de dieren zodanig onder een kasteel gegraven dat het fundament van dit monument dreigt te verzakken.
Het Waterschap zet niet meteen kogels in. “Eerst proberen we de bevers te ontmoedigen en 'weg te pesten'. Als ze niet in een ander gebied terechtkomen, schieten we ze dood", zegt Frenken tegen L1.
De bever was ooit helemaal uitgestorven in Nederland. In de jaren negentig van de vorige eeuw werden de dieren opnieuw geïntroduceerd. In de ZEMBLA- uitzending ‘
Dierentuin Nederland
’ wordt duidelijk waarom de bever zo goed gedijt in Nederland:
De provincie Limburg zette de bevers zelf zo’n vijftien jaar geleden uit. De schade die de grote knaagdieren veroorzaken, loopt inmiddels in de tonnen. Volgens het Waterschap hebben de dieren een gebrek aan natuurlijke vijanden in het gebied. “De volgende keer moeten we daar beter over nadenken.”
ZEMBLA liet in 2013 al uitgebreid zien dat de bever voor veel overlast zorgt in Nederland. Een boer vertelt hoeveel last hij heeft van bevers:
Volgens ecoloog Hettie Meertens van ARK Natuurontwikkeling betekent het beschermen van bevers af en toe ook doden: "Maar alleen als de bevers een ernstig probleem veroorzaken, dat niet op een andere manier kan worden opgelost. Het zal in de toekomst vaker nodig zijn om ze af te schieten.''
Naast Limburg wordt ook in Gelderland al gesproken over het afschieten van bevers die voor een gevaarlijke situatie zorgen.
Hoeveel bevers er nu precies in Nederland zijn is volgens de Zoogdiervereniging niet te zeggen, omdat de dieren zich weinig laten zien. Waarschijnlijk zijn het er rond de 2000.