Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Eenderde studenten geeft leven tijdens coronacrisis zware onvoldoende

19-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
216 keer bekeken
  •  
ANP-427226448

Een op de drie studenten beoordeelt zijn leven tijdens de coronacrisis met een zware onvoldoende. Dat meldt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), dat onderzoek heeft gedaan onder ruim 7500 studenten.


Een van die knelpunten is de moeite die studenten hebben met het volgen van onderwijs vanuit een studentenhuis, vooral door gebrek aan een rustige studieplek. Ruim de helft zegt hier in te herkennen. "Dit kan opgelost worden door leegstaande gebouwen zoals restaurants en theaters in te richten als studieplek. Zet studenten in om die plekken te vinden en in te richten", zegt Dahran Çoban, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg.


1,5 meter afstand in studentenhuis

Onder studenten bestaat wel een grote bereidheid om de coronaregels te volgen. Zo gingen 99 van de honderd studenten naar eigen zeggen na een positieve testuitslag in quarantaine, waar het landelijk gemiddelde op 72 procent ligt. Maar dat neemt niet weg dat zij grote moeite hebben met de vertaling van de maatregelen naar hun eigen situatie.


Zo wonen ze vaak met veel mensen in kleine huizen en dat maakt het houden van afstand en isolatie moeilijk. Volgens de studentenorganisaties moet het coronabeleid dan ook beter vertaald worden naar de student. ‘’Een uitleg van de maatregelen door studenten voor studenten is essentieel. Mensen willen zich aan de regels houden, maar die regels zijn niet direct toepasbaar op het studentenleven’', meent initiatiefnemer Dwight van Schoorl.


Aan het begin van de crisis spraken we drie studenten over hun leven in lockdown. Lees het artikel hier terug: 

Oplossen coronagerelateerde problemen 
Ondanks de grote impact van de crisis, blijkt uit het onderzoek dat studenten wel willen helpen bij het oplossen van coronagerelateerde problemen. "Bijbaantjes, sport en sociale activiteiten vallen weg en onze handen jeuken om een positieve bijdrage te kunnen leveren in deze coronacrisis. We zien dat er bij studenten grote problemen ontstaan en willen graag zelf onderdeel zijn van de oplossing’', aldus Martijn Janse, een van de initiatiefnemers van het onderzoek. Studenten zouden bijvoorbeeld in dienst van de gemeenten projecten kunnen uitvoeren om coronagerelateerde knelpunten op te lossen.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor