Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Een rampzalige jeugd

  •  
14-12-2000
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
367 keer bekeken
  •  
een-rampzalige-jeugd
Jordi H.stak in het centrum van Rotterdam een buurtgenoot neer. Hij was toen net achttien jaar geworden. Sindsdien zit hij in een gevangenis voor volwassenen een gevangenisstraf van twee jaar uit wegens poging tot doodslag. De enige die hem bezoekt is zijn moeder. Zij houdt haar hart vast als haar zoon binnenkort weer vrijkomt: "Hij heeft hard hulp nodig. De juiste hulp. Die heeft hij niet gekregen. Hij is niet behandeld."

In de documentaire 'Een rampzalige jeugd' reconstrueert Zembla de jeugd van Jordi.

Tweeëndertig hulpverleners, twaalf kinderrechters en zeven internaten hebben zich bemoeid met de opvoeding van de onhandelbare puber. Voor de steekpartij verscheen de politie dagelijks aan de deur. Jordi's moeder: "D e politie noemde hem een wandelende tijdbom ."
De overheid maakt zich grote zorgen over de toename van het aantal ontspoorde jongeren. Jeugdinrichtingen en jeugdgevangenissen zijn niet erg succesvol. Tachtig procent valt na vrijlating weer terug in het oude gedrag. De kosten zijn hoog: honderdtachtigduizend gulden per jongere per jaar.

Andere aanpak
Hoogleraar pedagogiek Mischa de Winter vindt dat er een totaal andere aanpak moet komen: "We moeten streven naar intensieve begeleiding in de omgeving van de jongere zelf. Op de plaats waar het is misgegaan. De buurt, de school en de vrienden. Maar het systeem wat wij hebben gecreëerd staat daar heel ver vanaf."

Yordi H. wordt op zijn veertiende jaar onder toezicht gesteld omdat "het fundamentele recht van het kind op een gezonde en evenwichtige ontwikkeling en uitgroei naar zelfstandigheid wordt bedreigd", zoals dat juridisch wordt genoemd. De staat grijpt in en is mede verantwoordelijk voor de opvoeding van Yordi. Vier jaar later, als hij achttien is en meerderjarig, houdt de bemoeienis van de staat op.

De gezonde en evenwichtige ontwikkeling is niet gekomen. Nadat hij eerst voor de deur van zijn huis door een buurtgenoot is geslagen, steekt hij diezelfde buurtgenoot even later neer. Enkele weken na zijn achttiende verjaardag wordt hij veroordeeld wegens poging tot doodslag.
 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.