'Een op drie VN-medewerkers meldt seksueel wangedrag'
16-01-2019
•
leestijd 2 minuten
•
80 keer bekeken
•
Een derde van de medewerkers van de Verenigde Naties heeft de afgelopen twee jaar melding gedaan van seksueel wangedrag op de werkvloer. Dat meldt de VN na een onderzoek onder 30.364 medewerkers. Dat is 17 procent van alle medewerkers. Twee derde van de mensen tegen wie een klacht is ingediend, is een man.
Volgens het rapport is 10,1 procent van de ondervraagden aangeraakt op een onprettige manier. Ook heeft 21,7 procent van de ondervraagden te maken gehad met seksuele verhalen of grappen. 14,2 procent kreeg te maken met nare opmerking over het uiterlijk en 13 procent werd in een seksueel gesprek betrokken zonder dat te willen.
Het meeste wangedrag vond plaats op de werkvloer van VN-kantoren, gevolgd door werkevenementen zoals een etentje.
Wantrouwen
De VN baalt dat maar weinig medewerkers hebben meegedaan aan het onderzoek. “Dat zegt mij twee dingen”, zegt secretaris-generaal António Guterres. “Ten eerste dat we nog een lange weg te gaan hebben om seksueel wangedrag openlijk kunnen bespreken. Ten tweede dat er nog wantrouwen en een gebrek aan verantwoordelijkheid kan zijn."
Hulporganisaties weten al jarenlang van structureel misbruik door medewerkers, meldt Brits rapport
“Deze cijfers drukken ons met de neus op de feiten", reageert Guterres. “Als een organisatie die is gebaseerd op gelijkheid, waardigheid en mensenrechten moeten we zelf een goed voorbeeld stellen."
VN-schandaal Het is niet de eerste keer dat de VN in het nieuws komt als het gaat om seksueel misbruik. Een aantal jaar geleden bracht een klokkenluider al een van de grootste VN-schandalen aan het licht. Franse soldaten misbruikten kinderen die ze zouden moeten beschermen in de door burgeroorlog geteisterde Centraal Afrikaanse Republiek. In de ZEMBLA Internationaal-uitzending ‘Verkracht door de vredessoldaat’ vertelt de klokkenluider uitgebreid over de tegenwerking die hem dit oplevert binnen de VN.
UNICEF Nederland gaf naar aanleiding van deze uitzending toe dat zij als belangrijkste hulpverlener in de Centraal-Afrikaanse Republiek tekortschoot bij hulp aan kinderen die zijn verkracht door VN-militairen.