Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Ebola-epidemie West-Afrika is voorbij'

14-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
De ebola-epidemie in West-Afrika is voorbij. Dat verklaarde de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO donderdag. Volgens de WHO zijn alle ,,kettingen van besmetting'' gestopt.
De epidemie brak in maart 2014 uit en trof vooral de landen Guinee, Liberia en Sierra-Leone. Het virus kostte meer dan 11.000 mensen het leven. Het was de ergste uitbraak van ebola tot nu toe.
De gezondheidsorganisatie bevestigde het einde van de epidemie nadat een laatste patiënt in Liberia virusvrij was gebleken. Volgens de WHO blijven de drie landen kampen met een ,,hoog risico'' op kleinere nieuwe uitbraken.

Artsen Zonder Grenzen wil dat de internationale gemeenschap lessen trekt uit de voorbije twee jaar, om in de toekomst beter voorbereid te zijn op dergelijke epidemieën. 'Vandaag is het een feestdag! De opluchting dat de epidemie voorbij is, is enorm ', zegt Joanne Liu, internationaal voorzitter van Artsen zonder Grenzen. 'Iedereen moet nu lessen trekken uit wat er gebeurd is, zodat we beter kunnen ingrijpen bij nieuwe epidemieën. De respons op de uitbraak werd niet beperkt door een gebrek aan middelen, maar door een gebrek aan politieke wil om snel hulp te bieden aan de getroffen gebieden. '
In ZEMBLA Internationaal 'De ebola-epidemie' , een aangrijpende reconstructie van het Amerikaanse onderzoeksprogramma 'Frontline', over de falende aanpak van de Ebola epidemie in West-Afrika. De wereldgezondheidsorganisatie verklaart pas na acht maanden dat er sprake is van een internationale gezondheidscrisis. En daarna komt de internationale gemeenschap pas in beweging. Waar bleef de structurele hulp bij de grootse ebola-uitbraak aller tijden?

Brice de le Vingne, operationeel directeur van Artsen zonder Grenzen: ' Iedereen die zich heeft ingezet om deze epidemie te bedwingen, verdient een felicitatie. We mogen niet vergeten dat honderden leden van het medisch personeel voor hun toewijding met hun leven hebben betaald. ' Ook veertien medewerkers van Artsen Zonder Grenzen stierven aan ebola.

Artsen zonder Grenzen verleende hulp vanaf het begin van de uitbraak in de zwaarst getroffen landen - Guinee, Liberia, en Sierra Leone - met ebolaklinieken, psychologische steun, gezondheidsvoorlichting, epidemiologische surveillance en het traceren van besmette of zieke mensen. Op het hoogtepunt van haar hulpverlening zette Artsen zonder Grenzen 4.000 nationale en 325 internationale medewerkers in. 10.376 patiënten werden opgenomen in haar ebolaklinieken, waarvan er 5.226 ebola bleken te hebben. In totaal spendeerde Artsen zonder Grenzen 96 miljoen euro aan het bestrijden van de epidemie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.