Terwijl Nederland op Europees niveau onlangs nog een positief advies heeft gegeven over de omstreden onkruidverdelger glyfosaat, is Duitsland op weg om het middel helemaal uit te faseren. Eind juli mag aan particulieren geen glyfosaat meer worden verkocht.
En straks zijn er helemaal geen geel gekleurde boerenvelden meer in Duitsland door Roundup. Per 2024 stopt Duitsland namelijk helemaal met glyfosaat en mogen boeren het dus ook niet meer gebruiken. Over de vraag of glyfosaat kankerverwekkend is, bestaat al geruime tijd wetenschappelijke discussie.
Nederland versus Duitsland
Hoewel tuincentra in Nederland afgesproken hebben om vanaf volgend jaar te gaan stoppen met de verkoop van glyfosaat, is het middel in Nederland voorlopig nog toegestaan. Bovendien communiceert de overheid nog steeds dat een gewasbeschermingsmiddel met glyfosaat “veilig is voor mens, dier en milieu”.
In Duitsland is de houding van de overheid ten opzichte van glyfosaat heel anders. Zeker over de milieueffecten is de Duitse overheid veel kritischer: "De negatieve effecten van glyfosaat op de biologische diversiteit en dus ook op insecten zijn onomstreden en mogen niet worden genegeerd", benadrukt een woordvoerder van het ministerie tegen de Duitse krant Der Tagesspiegel.
Het Duitse ministerie van Landbouw streeft er ook naar om eind deze maand een verbod in te stellen op het gebruik van glyfosaat in parken en op sportvelden.
Europese toelating
De Nederlandse overheid volgt de Europese lijn en wacht af. De huidige goedkeuring van glyfosaat in de EU loopt bijna af. Daarom volgt in december 2022 een nieuwe beoordeling van glyfosaat op de Europese markt. Als die positief uitpakt, wordt de toelating van glyfosaat in de EU met tien jaar verlengd. Nederland heeft een belangrijke rol in het Europese toelatingsproces. Met Frankrijk, Zweden en Hongarije is Nederland namelijk testland. Samen hebben de landen in een tussentijdse beoordeling onlangs een positief advies gegeven over de toelating van glyfosaat in de EU aan het Europees voedselagentschap EFSA.
In september start een openbaar discussieproces waarin wetenschappers en lidstaten hun beoordelingen kunnen geven over glyfosaat. Efsa zal onder andere op basis van het tussentijdse advies van de testlanden en de resultaten van het openbare discussieproces haar aanbeveling in de tweede helft van 2022 publiceren. Dat rapport is uiteindelijk de basis voor de stemming van de EU-lidstaten over de toelating.
Met het positieve advies van de testlanden is een eerste belangrijke horde al genomen voor de toelating. De Parkinson Vereniging zei onlangs tegen Zembla het zorgelijk te vinden dat Nederland een positief advies heeft gegeven. Volgens hen is duidelijk wetenschappelijk aangetoond dat glyfosaat de ziekte van Parkinson kan veroorzaken.