Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Duitse artsen en apothekers mogelijk betrokken bij miljoenenfraude met kankermedicijnen

17-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
356 keer bekeken
  •  
Vrouwe justitia Officieren van justitie

© ANP

De Duitse politie heeft in een grote actie tegen fraude met kankermedicijnen invallen gedaan op 47 plaatsen in de deelstaten Hamburg, Schleswig-Holstein en Saksen. Justitie heeft veertien mensen op het oog die verdacht worden van corruptie en gesjoemel met rekeningen.

Het gaat om negen artsen, drie apothekers en twee topmannen van farmaceutische bedrijven. De fraude kan in de miljoenen lopen, aldus justitie. Bij de invallen door de politie waren 420 mensen betrokken. Het onderzoek richt zich op gesjoemel met cytostatica, dat is medicatie die wordt gebruikt bij chemokuren. Er is nog niemand aangehouden.

ZytoService
Volgens de Duitse media ZEIT ONLINE en het ARD-magazine Panorama  is het onderzoek gericht tegen de Duitse farmaceut ZytoService en zijn onder meer villa's, dokterspraktijken, apotheken, een ziekenhuis en verschillende hoofdkantoren van ZytoService in Hamburg doorzocht.

In Duitsland bepalen artsen bij welke gespecialiseerde apotheken patiënten hun kankergeneesmiddelen moeten kopen. Kankertherapie kost maximaal 100.000 euro en dus is zo'n voorschrift van een arts financieel belangrijk voor farmaceuten. De artsen zouden zijn omgekocht om patiënten naar gespecialiseerde apotheken te laten gaan waar ze de medicijnen van ZytoService krijgen. 

Vervalste medicijnen
Uit de ZEMBLA-uitzending 'De bittere pil' blijkt dat fraude met medicijnen vaker voorkomt. Ook gebeurt het dat medicijnen worden vervalst.  Zo ontdekte ZEMBLA dat in 2014 gestolen medicijnen van het kankergeneesmiddel Sutent in drie Nederlandse ziekenhuisapotheken is aangetroffen. Het betrof zes verpakkingen van het levensreddende nierkankermiddel met een waarde van  42.000 Euro. In de ‘De bittere pil’ blijkt dat de Inspectie voor de Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ) niet structureel test of geneesmiddelen van goede kwaliteit zijn.  Van alle medicijnen die in Nederland in de reguliere keten binnenkomen, test de inspectie slechts  zes geneesmiddelen per jaar. Die tests worden gedaan door laboratoria die betaald zijn door de fabrikanten, terwijl er al verschillende schandalen van manipulerende farmaceutische bedrijven zijn geweest.  

Bron: ANP/ZEMBLA/Zeit Online/Panorama
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor