Drinkwaterbedrijf wil einde lozing gevaarlijke stoffen door voormalig DuPont
25-01-2017
•
leestijd 3 minuten
•
238 keer bekeken
•
Drinkwaterbedrijf Oasen wil dat chemiebedrijf Chemours, voorheen bekend onder de naam DuPont, stopt met het lozen van GenX-stoffen in de rivier Beneden Merwede. Dat heeft het bedrijf, dat kraanwater levert aan tienduizenden huishoudens in Rijnmond en Zuid-Holland zuid, dinsdag aan de provincie Zuid-Holland gevraagd. Oasen kan de GenX-stoffen niet uit het water filteren.
De teflon-fabriek van
de chemische divisie van DuPont, inmiddels omgedoopt tot Chemours
, gebruikt de GenX-techniek als hulpstof voor het maken van teflon, waar onder andere anti-aanbakpannen van worden gemaakt. Daarvoor gebruikte het de giftige stof PFOA, ook wel C8 genoemd, die inmiddels verboden is. Toxicologen zeggen dat de GenX-stoffen net zo giftig zijn als PFOA en mogelijk ook schadelijk. Uit
laboratoriumtests
met ratten en muizen blijkt dat de GenX-techniek kan leiden tot kanker, nierziekten, leverschade en vruchtbaarheidsproblemen.
De zaken tegen DuPont
In onze uitzending van ZEMBLA Internationaal
‘Geheimen van de chemische industrie’
is te zien hoe het chemiebedrijf DuPont in Amerika jarenlang substantiële gezondheidsrisico’s van PFOA verzweeg. De stof werd in te hoge concentraties geloosd in de rivier en kwam terecht in het drinkwater. Ondertussen denken omwonenden van de fabriek en oud-medewerkers dat ze daar ziek van zijn geworden. Uiteindelijk stelden meer dan drieduizend mensen het bedrijf aansprakelijk voor de gezondheidsschade. Terwijl
Dupont volhoudt dat de gezondheidsrisico’s klein zijn, kregen t
wee mensen tot nu toe een schadevergoeding van ruim anderhalf en ruim vijf miljoen dollar.
DuPont Dordrecht
Ook in de DuPont-fabriek in Dordrecht bleken tussen 2005 en 2009 medewerkers hoge concentraties PFOA in hun bloed te hebben. En ook in Nederland werd PFOA in het drinkwater aangetroffen. Volgens het RIVM is dit echter niet schadelijk voor de gezondheid omdat het grotendeels uit het water is gezuiverd. In Amerika
gebeurde dat niet en zijn jarenlang zeer hoge concentraties in drinkwater terechtgekomen.
Nieuwe stoffen mogelijk even schadelijk
In 2012 stapte DuPont over van PFOA naar een nieuwe techniek om teflon te maken: GenX. Dit is een techniek met stoffen die volgens toxicologen dezelfde eigenschappen hebben als PFOA en mogelijk even schadelijk. De stoffen die bij GenX gebruikt worden, blijken hier ook in het drinkwater te zitten. Volgens het RIVM leveren de concentraties geen risico voor de gezondheid omdat de concentraties beneden de maximale normen liggen.
Stop met lozen
Toch heeft Oasen nu gevraagd op te houden met het lozen van deze stoffen in de rivier, schrijft het AD woensdag. De hoeveelheid van bepaalde stoffen die gebruikt worden bij GenX neemt toe in het drinkwater en de koolstoffilters van Oasen, bedoeld om het water te zuiveren, krijgen die bestanddelen niet uit het water gefilterd. Een woordvoerder van het drinkwaterbedrijf zegt in het AD:
”Oasen gaat een zienswijze indienen waarin we stellen dat Chemours absoluut moet stoppen met het lozen van GenX.’’
ZEMBLA Internationaal
Vanavond besteedt ZEMBLA Internationaal met
‘Geheimen van de chemische industrie’
uitgebreid aandacht aan chemiebedrijf DuPont en hoe het jarenlang substantiële gezondheidsrisico’s verzweeg van de stof PFOA waar het bedrijf mee werkte.