Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Drie voorkeurslocaties voor CO2-opslag

25-06-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
co2-bom-onder-barendrecht
DEN HAAG (ANP) – Drie bijna lege gasvelden in het noorden van het land komen als eerste in aanmerking voor grootschalige opslag van CO2 vanaf 2015. Dat vinden de demissionaire ministers Van der Hoeven (Economische zaken) en Huizinga (VROM). Het gaat om Boerakker (Groningen), Eleveld (Drenthe) en Sebaldeburen (Groningen).
 
De ministers hebben hun voorkeur donderdag bekendgemaakt aan de Tweede Kamer. Ze zien de keuze voor de drie plekken als de eerste stap op weg naar CO2-opslag in het noorden van het land. Het afvangen en opslaan van het broeikasgas CO2 wordt beschouwd als een noodzakelijke tussenstap op weg naar een duurzame energievoorziening.

Volgens de bewindslieden is het zinvol om gedetailleerd onderzoek te laten verrichten naar geschiktheid en veiligheid van CO2-opslag op de drie voorkeurslocaties. Maar uiteindelijk hakt een nieuw kabinet de knoop definitief door, benadrukken ze, Volgens onderzoek zouden in principe negen noordelijke gasvelden geschikt zijn voor CO2-opslag. Het gaat om: Annerveen en Roden in Drenthe, Bedum en Grootegast (Groningen) en Ureterp en Zuidwal in Friesland. Omdat Zuidwal in de Waddenzee ligt, valt deze plek af. Als om wat voor reden dan ook een van de drie voorkeurslocaties afvalt, komt een van de andere plekken in aanmerking voor verdere verkenning van de mogelijkheden.

Vorig jaar koos het kabinet voor een proef met CO2-opslag in een bijna leeg gasveld bij Barendrecht (Zuid-Holland). Dat project zou de opmaat moeten zijn naar grootschalige opslag in het noorden van Nederland. Omwonenden verzetten zich tegen het plan, want ze vinden de risico’s te groot in een zo dichtbevolkt gebied. Voor bewoners in het noorden van het land komt er per gemeente ‘informatie op maat’, zo beloven de ministers.

In de Tweede Kamer wil GroenLinks een spoedoverleg met de twee bewindslieden over de voorkeurslocaties. „Het is prima om onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor ondergrondse opslag van CO2. Op voorwaarde dat niet de belastingbetaler, maar de vervuiler opdraait voor de kosten van de techniek. Maar zolang de techniek zich nog in de experimentele fase bevindt, ga je niet experimenteren onder de voeten van mensen”, meent Kamerlid Liesbeth van Tongeren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.