Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Doorbraak in wetenschappelijke discussie over hormoonverstorende stoffen

17-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
motie-hormoonverstorende-stoffen-aangenomen
Tijdens een conferentie in Berlijn hebben 23 gerenommeerde wetenschappers overeenstemming bereikt over de identificatie van hormoonontregelaars. Er werd onder andere een lijst samengesteld van criteria voor de identificeren van het potentieel gevaar van hormoonverstoorders.

Het bereikte resultaat is een doorbraak in de wetenschappelijke discussie over hormoonverstorende stoffen en is van groot belang voor de bescherming van de gezondheid van de Europese consument ’, zegt Professor Dr. Andreas Hensel. ' De resultaten kunnen de Europese Commissie ondersteunen bij het nemen van wetenschappelijk onderbouwde maatregelen bij het verminderen van hormoonverstorende stoffen in consumentenproducten, pesticiden en ook in de voeding. "

Gedegen wetenschappelijke identificatie van hormoonverstorende stoffen is vereist als een eerste stap in het bepalen van een risicobeoordeling of het gebruik van een chemische stof of product een gezondheidsrisico vormt voor de consument. Tot nu toe hielden wetenschappers die werkzaam zijn op dit gebied er verschillende opvattingen op na.
 
Een gedegen wetenschappelijke basis is een belangrijke voorwaarde voor het creëren van uniforme criteria op EU-niveau over de wijze waarop stoffen en producten met schadelijke hormoonverstorende eigenschappen in de toekomst kunnen worden beoordeeld in termen van hun effecten op de gezondheid.
23 internationaal gerenommeerde wetenschappers uit Europa, de Verenigde Staten en Japan, en vier waarnemers van de Europese Commissie, de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) en het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) namen deel aan de conferentie om de fundamentele principes en open vragen met betrekking tot de beoordeling van de hormoonontregelaars te bespreken.

(Bron: BfR )
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.