De schade die de watersnood in Limburg van juli dit jaar veroorzaakte was ongekend groot: 350 tot 650 miljoen euro. In Nederland vielen geen dodelijke slachtoffers, maar een paar kilometer verderop, over de grens in het Belgische Wallonië gebeurde dat wél. De gevolgen van de overstroming zijn daar nog vele malen groter: er kwamen 41 mensen om het leven tijdens de watersnood. Nu, vier maanden later, wordt de schade geschat op zo’n vier miljard euro. In Zembla gaan Belgische journalisten terug naar de regio waar het water de grootste ravage aanrichtte: de Vesdervallei.
Amateurbeelden van de ramp tonen de heftigheid van de overstromingen. Slachtoffers vertellen over de angstige uren die ze doorbrachten op daken van huizen terwijl het water steeds hoger steeg. In een reconstructie van de fatale week van 12 juli blijkt hoe traag de hulp aan slachtoffers in de Vesdervallei op gang kwam.
De Waalse minister voor Klimaat Philippe Henry gaf in juli een onafhankelijke groep experts de opdracht om de gebeurtenissen en genomen beslissingen onder de loep te nemen. Afgelopen oktober presenteerden de onderzoekers hun rapport. Eén van de conclusies: “België heeft te maken gehad met een extreme ramp waarop de preventiesystemen niet voorbereid waren.”
Nog steeds is de ravage die het water heeft aangericht, niet te overzien. Ruim 38.000 huizen raakten beschadigd. Slachtoffers proberen huizen weer bewoonbaar te maken en duizenden mensen zijn dakloos geworden door de watersnood. De Belgische journalisten spreken slachtoffers die kampen met gevoelens van kwaadheid en moedeloosheid én ze hebben heel veel vragen. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Waarom werd er niet op tijd geëvacueerd, terwijl het noodweer al was voorspeld? Belgische journalisten kloppen aan bij politici, waterspecialisten en meteorologen in het onderzoek naar de watersnood.
Kijk de eerste beelden:
Donderdag 2 december - 20.25 uur bij BNNVARA op NPO 2.
Herhaling: donderdag 9 december – 9.30 uur – NPO 2.
Regie en samenstelling: Débora Votquenne en Emilie Légère (PANO/VRT)
Nederlandse bewerking: Mathijs Pennings
Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.