'Ik wil uit het leven stappen, maar niemand wil mij helpen.' Dat schreef de 86-jarige Corry van der Kolk uit Opperdoes afgelopen zomer aan journalist Cees Grimbergen. Van der Kolk is een van de vele ouderen die hun leven als voltooid beschouwen. Volgens de regels van de tien jaar oude euthanasiewet mag een arts hen niet helpen, omdat zij niet ondraaglijk en uitzichtloos lijden.
'Deze is wel erg kwiek'
Arjan de Jager was veertien jaar huisarts van mevrouw Van der Kolk. Hij voerde veel lastige gesprekken met haar, maar vond dat ze haar doodswens niet op zijn bordje mocht leggen. Ook SCEN-arts Bert Keizer wist in een oogopslag dat mevrouw Van der Kolk wat hem betreft niet binnen de regels viel. Hij zegt: ‘Toen ze zelf de deur openmaakte en een kopje thee voor me zette, dacht ik: deze is wel erg kwiek.’
Recht op de dood
Keizer vindt wel dat oude mensen met een voltooid leven recht hebben op de dood. ‘Alleen wil deze dokter daar niet bij geroepen worden. Omdat ik niet meegesleept wil worden in dat ultieme negatieve oordeel over het leven van iemand.’
Uitbreiding euthanasiewet
Het burgerinitiatief Uit Vrije Wil is het niet eens met de artsen van Corry van der Kolk. De actiegroep verzamelde 116.000 handtekeningen voor uitbreiding van de euthanasiewet. Ouderen met een zogeheten 'voltooid leven' willen middels een spuit of een drankje van de arts sterven.
'Dokter, mag ik dood?'
De huisarts van Corry van der Kolk hielp haar niet. Hij vond haar nog te levenslustig. Ook vier andere artsen beoordeelden haar verzoek negatief. Ze vroeg tevergeefs: ‘Dokter, mag ik dood?’ Waren er anderen die mevrouw Van der Kolk wilden helpen? Of hielp zij zichzelf uiteindelijk? En hoe handhaaft justitie de wetsregel dat hulp bij zelfdoding strafbaar is?
Links
Hollandse zaken: ik wil niet meer.
(omroep MAX)
Een groeiende aantal ouderen heeft genoeg van het leven. Hun leven is voltooid. Deze ouderen willen zelf het tijdstip van hun dood bepalen. Moeten ze die mogelijkheid krijgen?
Een groeiend aantal ouderen vindt het leven ‘voltooid’. Zij zijn niet ernstig ziek of depressief, maar willen niet langer leven. Ze willen met hulp van een arts of een dierbare een einde aan hun leven maken. De meeste artsen weigeren op deze verzoeken in te gaan. Omdat deze mensen niet ‘ondraaglijk en uitzichtloos’ zouden lijden, zoals de euthanasiewet voorschrijft. Waarom willen deze ouderen dood? Moet de huisarts meewerken aan deze vorm van levensbeëindiging of mag hij of zij op persoonlijke gronden medewerking weigeren? Volgens de euthanasiewet moet er sprake zijn van ‘uitzichtloos en ondraaglijk lijden’. Die omschrijving is rekbaar, zo vindt ook artsenorganisatie KNMG. Kan een arts beoordelen of iemand lijdt aan het leven? En kan die arts invoelen of dit lijden ondraaglijk is? Presentatie: Cees Grimbergen.
Stichting de Einder
het bevorderen en, indien wenselijk, zelf uitvoeren van professionele begeleiding van mensen met een doodswens die hulp vragen, met respect voor de autonomie van diegenen die om hulp vragen.
het bespreekbaar maken van het verschijnsel dat er mensen zijn die een doodswens hebben, en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords.
http://deeinder.nl/
Uit Vrije Wil
Uit Vrije Wil is de naam van een initiatiefgroep die zich inzet voor de stervenshulpverlening aan ouderen met een voltooid leven. Deze initiatiefgroep bestaat uit een aantal bekende en minder bekende Nederlanders die dit onderwerp zozeer ter harte gaat dat zij actie hebben ondernomen. Zij heeft daartoe het Burgerinitiatief Voltooid Leven geïnitieerd. Doelstelling van het burgerinitiatief is 'Legalisatie van stervenshulp aan ouderen die hun leven voltooid achten. Dit op hun uitdrukkelijk verzoek en onder voorwaarden van zorgvuldigheid en toetsbaarheid.' Hierbij staat zelfbeschikking centraal.
Uit Vrije Wil