De vogelgriep komt steeds dichter bij Nederland, maar volgens deskundigen zijn we niet goed voorbereid op een grote dodelijke griepaanval. Dat blijkt in deze aflevering van Zembla. Een grieppandemie kan ontstaan als het vogelgriepvirus H5n1 niet langer alleen via vogels op mensen overspringt, maar ook van mens op mens besmettelijk wordt.
'
Als wij in Nederland een pandemie over ons heen hebben zien gaan, dan gaan we een parlementaire enquête organiseren en dan constateren we dat er honderden, duizenden doden minder hadden kunnen zijn als wij ons maar beter hadden voorbereid'
, aldus I. Helsloot, die voor het instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement een boek schreef over infectieziektebestrijding.
Ook directeur Hille van de Utrechtse GG&GD maakt zich zorgen. Tijdens een oefening bleek dat niet geregeld was wie wel en wie niet in aanmerking komt voor Tamiflu, het antivirale middel dat het virus kan afremmen. Hij vreest grote paniek als het zover komt en de verdeling van het middel nog steeds niet goed geregeld is.
Helsloot stelt dat wanneer we straks terugkijken op de bestrijding van de uitbraak van de menselijke variant van het vogelgriepvirus, we zullen concluderen dat de tijd tussen diagnose en eerste actie te lang was, er te weinig was geoefend, de bevolking niet goed was voorgelicht en de overheid belangrijke besluiten niet had genomen die ze in 'vredestijd' juist wel had moeten nemen.
Zembla reisde naar het oostelijke puntje van Turkije en bracht een bezoek aan het dorp waar Fatma, een meisje van vijftien, aan de vogelgriep overleed. Zij en haar broertje hebben het agressieve vogelgriepvirus waarschijnlijk gekregen na het slachten van een eend. De vader van Fatma, die nog nooit van de vogelgriep had gehoord, vertelt hoe moeizaam de hulpverlening aan zijn kinderen verliep.