Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Documenten rond subsidie aan koning niet geleverd, overheid in gebreke gesteld

06-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
225 keer bekeken
  •  
persbericht-2
De overheid heeft niet binnen de wettelijke termijn stukken over subsidie aan het Koninklijk Huis aan de advocaat van de Faunabescherming gegeven. Daarom heeft advocaat Peter Nicolai, namens de Faunabescherming, de overheid in gebreke gesteld. Het gaat om stukken rond de miljoenen die de koning krijgt voor het beheer van natuurgebied ‘Kroondomein Het Loo’.

De stukken die advocaat Nicolai heeft opgevraagd zijn delen van documenten, memo’s, e-mails en gespreksnotities. Ook eist hij in een brief aan het ministerie om desnoods via een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur een opgave te geven van telefoongesprekken tussen ambtenaren en Koning Willem-Alexander of vertegenwoordigers van het Koninklijk Huis die gaan over de subsidie voor Het Kroondomein.

“Het ministerie heeft de beslistermijn in de bezwaarprocedure inmiddels ruim overschreden en werkt niet mee aan het leveren van relevante informatie waartoe ze volgens de wet verplicht is”, zegt De Faunabescherming.

'4,7 miljoen euro onrechtmatig verleend'
De stichting startte een bezwaarprocedure tegen de subsidie aan de koning nadat vooraanstaande juristen in Zembla oordeelden dat de 4,7 miljoen euro die de koning krijgt voor beheer van het Kroondomein, onrechtmatig is verleend.  

Uit de beschikking blijkt dat de overheid zonder enige onderbouwing de koning vrijstelt van belangrijke subsidievoorwaarden. Dit is volgens experts in strijd met de wet. 

Ongelijke behandeling
Door de vrijstelling mag de koning een gebied van 7200 hectare, oftewel zo'n driekwart van het hele natuurgebied, drie maanden per jaar voor het publiek sluiten. Voor andere subsidieontvangers geldt dat ze het terrein minstens 358 dagen per jaar moeten openstellen voor het publiek. Slechts 1 hectare mag worden aangehouden voor privégebruik. 

Volgens de Faunabescherming is de koning van plan om het Kroondomein vanaf 15 september tot 25 december opnieuw te sluiten voor het publiek. “Die beslissing druist in tegen de wens van een meerderheid van de Tweede Kamer (motie 6 november 2018)  en tegen de wettelijke voorwaarden die aan de subsidieverlening verbonden zijn.”

Advocaat Peter Nicolai zei eerder hierover in de uitzending van Zembla: “Het kan natuurlijk niet dat er een ongelijke behandeling is, een bevoordeling van één iemand.” 

Professor Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht van de Universiteit Leiden zei in de Zembla-uitzending dat een bezwaarprocedure tegen de subsidie kansrijk is: “Als het bij de rechter komt, dan denk ik dat hij er gehakt van gaat maken.”

De Faunabescherming zegt de kwestie zeer hoog op te nemen vindt dat “het belemmeren van de rechtsgang in deze kwestie kan leiden tot het in stand laten van ernstige rechtsongelijkheid.”

Lees hieronder de brief die advocaat Peter Nicolai naar de staatssecretaris stuurde:
Kijk de uitzending 'Koninklijke Constructies':
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor