Een docente van het Sint Maartenscollege in Maastricht heeft zelfmoord gepleegd , in haar afscheidsbrief geeft zij haar pestende collega's de schuld. De brief werd een dag na haar dood bezorgd op de redactie van Dagblad De Limburger en het Limburgs Dagblad.
De docente uit Kerkrade zegt in de brief al sinds 2012 ziek thuis te hebben gezeten. De school zou de pesters de hand boven het hoofd houden, terwijl zij steeds dieper in de put raakte. Het schoolbestuur zou niet goed hebben gereageerd op haar klachten. De school zegt mediation te hebben aangeboden, maar de echtgenoot van de docente zegt dat die niet over het pesten ging, maar over het oplossen van een conflict met de pestende collega's.
Volgens de bestuursvoorzitter van scholenkoepel LVO heeft het Sint Maartenscollege alles gedaan om situatie te verbeteren. Volgens hem waren er geen bewijzen voor pesterijen. Wel waren de onderlinge verhoudingen op school in de kring rond de docente slecht.
Een pestdeskundige heeft op verzoek van de docente een analyse van de situatie op school gemaakt. Met dit stuk in de hand schakelde ze een advocaat in om haar geleden schade op de school te verhalen. Met name tijdens vergaderingen vonden de pesterijen plaats.
Minister Lodewijk Asscher lanceerde deze zomer een campagne om pesten op het werk aan te pakken. Uit onderzoek is gebleken dat 500.000 Nederlanders worden gepest op het werk. Kleine pesterijen kunnen voor een collega grote gevolgen hebben. Zeven miljoen collega’s hebben elke dag de kans om pesten op de werkvloer te stoppen. Dat is het idee achter de campagne van minister Asscher die op 1 juni start. Werknemers en werkgevers kunnen op
www.herkenpesten.nl
terecht voor informatie over het herkennen en stoppen van pesterijen door collega’s. Ook worden via radiocommercials werkgevers en werknemers opgeroepen om werk te maken van de aanpak van pesten.