Dit gebeurt er als je je zorgverzekering niet betaalt
12-07-2017
•
leestijd 2 minuten
•
1548 keer bekeken
•
In Nederland zijn er op dit moment bijna 270.000 mensen die een betalingsachterstand bij de zorgverzekeraar hebben. Hieronder leggen we uit wat er gebeurt als je je zorgverzekering niet op tijd betaalt.
Eerste twee maanden niet betalen: Als wanbetaler doorloop je verschillende stappen. Eerst krijg je een herinnering van de zorgverzekeraar. Aan die brief zijn nog geen kosten verbonden. Bij de volgende herinneringen worden wel incassokosten in rekening gebracht.
Bijna 270.000 Nederlanders betalen zorgverzekering niet
Om te voorkomen dat je snel van zorgverzekeraar wisselt, is het na één maand al niet meer mogelijk om de zorgverzekering op te zeggen. Daarna zal de verzekeraar de aanvullende verzekeringen die je hebt opzeggen. Zo kan het gebeuren dat je met een betalingsachterstand van meer dan twee maanden geen vergoeding meer krijgt voor een bezoek aan de tandarts of fysiotherapeut.
Dit gebeurt er in de eerste twee maanden dat je bij verzekeraar VGZ je premie niet betaalt:
Na twee maanden niet betalen:
Wanneer de betalingsachterstand oploopt tot twee maanden, krijg je een brief waarin een betalingsregeling wordt aangeboden. Met een automatische incasso kan de premieachterstand in vaste termijnen worden ingelopen.
Als je niet reageert op het voorstel voor een betalingsregeling en de schuld
blijft oplopen, dan krijg je na vier maanden opnieuw een brief. Daarin word je op de mogelijkheden voor schuldhulpverlening gewezen. Ook waarschuwt de verzekeraar voor de gevolgen wanneer er een premieachterstand van zes maanden ontstaat.
Na een half jaar betalingsachterstand: Bij zes maanden achterstand word je aangemeld bij het CAK. Vanaf dat moment
betaal je geen premie meer aan de zorgverzekeraar, maar wordt er een bestuursrechtelijke premie opgelegd door het CAK en die is een stuk hoger. Je betaalt ruim 322 euro per jaar extra. Dat bedrag komt bovenop de normale kosten van de basisverzekering; de gewone premie plus een soort wanbetalersboete dus. Het wordt direct ingehouden op je salaris of uitkering. Je betalingsachterstand staat op dat moment nog steeds open. De boete betekent niet dat je daar vanaf bent.
Als je het CAK niet kunt betalen, word je aangemeld bij het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). Het CJIB zal dan eerst de Belastingdienst informeren, die de zorgtoeslag omleidt naar het CJIB. Voor het resterende bedrag stuurt het CJIB acceptgiro’s. Wanneer die niet worden betaald kan eventueel een deurwaarder een dwangbevel uitvaardigen en beslag leggen op inkomsten.