Vervalste papierenButink is in 1992 vanuit Sri Lanka geadopteerd via de adoptieorganisatie Kind en Toekomst. Volgens haar advocaat Lisa Komp zijn haar adoptiepapieren vervalst. De naam van haar biologische vader ontbreekt en het in de papieren genoemde ziekenhuis waar Butink geboren zou zijn, beschikt niet over haar geboorteakte. Twee handtekeningen in het dossier van de vrouw die destijds afstand van Butink zou hebben gedaan, blijken na forensisch onderzoek niet van dezelfde persoon te zijn.
Lees ook: Ministeries wisten van adoptiemisstanden en ‘baby farms’ in Sri Lanka
Butink verwijt de staat adopties vanuit Sri Lanka te hebben laten doorgaan, ondanks dat de overheid wist van de malafide adoptiepraktijken in Sri Lanka. Ze eist dat de overheid schuld erkent, haar schadeloos stelt en een DNA-databank opricht voor geadopteerden uit Sri Lanka. Ook wil ze ondersteuning om haar biologische ouders alsnog op te sporen. "Ik wil erkenning voor de misstanden", vertelde Butink de rechter op de vraag waarom ze deze zaak had aangespannen. "Ik wil weten waar ik vandaan kom. Het is belangrijk om dat te weten."
Geen inhoudelijke beoordelingDe stichting Kind en Toekomst die de adoptie faciliteerde, ontkende onrechtmatig te hebben gehandeld. De rechtbank komt inhoudelijk niet aan een beoordeling toe omdat de zaak is verjaard, zo luidde de uitspraak.
"De rechtbank kan op basis van de beschikbare informatie niet vaststellen of de adoptiepapieren ondeugdelijk zijn en of zij het slachtoffer is van illegale adoptiepraktijken. Het lange tijdsverloop sinds 1992 maakt het nagenoeg onmogelijk om de omstandigheden waaronder zij is afgestaan alsnog te achterhalen", aldus de rechter. "Hoezeer vanuit het oogpunt van eiseres ook moeilijk te aanvaarden, zijn er al met al onvoldoende zwaarwegende redenen om af te wijken van de verjaringstermijn."
'Dit is echt verschrikkelijk'Marcia Engel (van Plan Angel) die de belangen behartigt van geadopteerden uit Colombia is boos over de uitspraak. “Ik verwachtte al niks van de Nederlandse Staat, maar dat het op deze manier wordt neergezet en niet eens wordt gekeken naar een individuele zaak. Dit is echt verschrikkelijk. Ze houden zich vast aan wetten, wat betekent dat de wetten niet kloppen en de verjaringswet moet worden herzien.”
Engel was bezig met de voorbereiding van een rechtszaak namens honderd geadopteerden uit Colombia.“Deze uitspraak is allesbepalend en gooit ook roet in het eten van onze zaak. Dit betekent dat we via deze weg niet ons recht gaan halen.”
“Het is voor ons nu duidelijk dat de weg lang en zwaar gaat zijn, maar ik ga echt niet opgeven. De Staat zal haar verantwoordelijkheid gaan nemen.”
AdoptiebedrogZembla maakte drie uitzendingen over adoptiebedrog waarin werd laten zien dat veel adoptiepapieren uit Sri Lanka in de jaren 80 zijn vervalst.
Bekijk hier ons hele dossier over Adoptiebedrog.