Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Dikke kinderen

  •  
20-05-2004
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
535 keer bekeken
  •  
In het Academisch Ziekenhuis Maastricht wordt binnenkort bij de eerste minderjarige patiënt met extreem overgewicht een maagband aangelegd. Zo'n band zorgt ervoor dat de maag van de extreem zware 15-jarige jongen wordt verkleind waardoor hij veel minder kan eten en afvalt. Nederlandse chirurgen voelden nooit voor dergelijke operaties. Daardoor weken Nederlandse minderjarigen uit naar België.

Dr. J. Greve, chirurg van het Academisch Ziekenhuis zegt in Zembla: ' Wij waren terughoudend, maar na vele discussies met collega's in binnen- en buitenland hebben we ingezien dat er voor deze groep patiënten, met een dermate ernstig overgewicht, geen andere oplossing is. ' De 15-jarige Wesley weegt bijna twee keer zijn ideale gewicht en het lukt hem niet om op de normale manier af te vallen.

Desastreus
Nederlandse kinderen worden steeds dikker. In vergelijking met de Verenigde Staten waar 20 procent van de jongeren te dik is, blijkt in Nederland bijna 16 procent met overgewicht te kampen. Als er niets gebeurt zijn de gevolgen desastreus, zo zeggen deskundigen.

Overgewicht op jonge leeftijd is immers een voorbode voor veel lichamelijke aandoeningen op latere leeftijd zoals gewrichtsproblemen en hart- en vaatziekten. Nu al wordt bij kinderen oudersdomssuiker geconstateerd, een aandoening die voorheen alleen bij ouderen voorkwam.

Depressief en ongelukkig
In Zembla komen kinderen aan het woord die er niet in slagen hun gewicht onder controle te krijgen. Zo wil Manon (7) eigenlijk niet meer buiten spelen, heeft Andrea (12) een eetstoornis ontwikkeld en brengt Mursel alle dagen in feite etend door. Ze hebben gemeen dat ze te weinig bewegen, geobsedeerd zijn door eten, zich bij voorkeur thuis opsluiten omdat ze erg worden gepest én zich vaak depressief en ongelukkig voelen. Ouders weten zich vaak geen raad met het eetgedrag van hun kinderen of hebben niet in de gaten dat het eetpatroon thuis niet gezond is.

Veel dikke pubers hebben al ettelijke dieetpogingen achter de rug, vaak met teleurstellend resultaat. In Zembla worden allerlei goedbedoelde methodes in beeld gebracht: de commerciële afslank-industrie ziet ook in dat de afzetmarkt onder jongeren veel potentie heeft.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor