Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) trekt 4,5 miljoen euro uit voor projecten om vissers vertrouwd te maken met de aankomende verplichting om alle gevangen vis, inclusief bijvangst, aan land te brengen.
Dat heeft Dijksma dinsdag bekendgemaakt. De bewindsvrouw wil de nieuwe regel zo proberen in te voeren dat het wel werkbaar blijft voor de vissers. Ongewenste bijvangst wordt nu vaak terug in zee gegooid. Bijna alle teruggezette vis sterft.
Vissers die een deel van hun vangst teruggooien in zee zijn vanaf 2015 strafbaar. Het Europees Parlement stemde onlangs voor het nieuwe Europese visserijbeleid, waarin het teruggooiverbod geregeld wordt. De verplichting om de gevangen vis aan land te brengen, moet ervoor zorgen dat er minder vis gevangen wordt. Nu is het teruggooien van vis nog niet strafbaar.
Vissers gooien hun vangst terug in zee als blijkt dat ze bijvoorbeeld de verkeerde soort te pakken hebben of als er ergens anders vis van betere kwaliteit te vangen is, het zogenoemde Highgrading.
Het geld dat de staatssecretaris heeft vrijgemaakt gaat naar 14 projecten. Een ervan belicht de mogelijkheden om de ongewenst gevangen vis toch te benutten door er bijvoorbeeld diervoer van te maken. Maar er wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar nieuwe technieken die vissers kunnen helpen om ongewenste bijvangsten te vermijden.