Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Dierenorganisaties starten ‘hondenmarktplaats’ om misstanden fokkerij tegen te gaan

16-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
295 keer bekeken
  •  
Hond Eurasiër

© NeedPix

Het kopen van een hond die niet doorgefokt is, moet binnenkort makkelijker worden. Dierenbeschermingsorganisaties slaan de handen ineen en presenteren de nieuwe website ‘FairDog’ om misstanden in de hondenfokkerij en hondenhandel tegen te gaan. Over twee jaar moeten potentiële kopers daar terechtkunnen.

Onder meer de Dierenbescherming, Dier&Recht, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), Universiteit Utrecht en de Vereniging van Beroepsmatige Kennelhouders (VBK) doen mee. Op deze nieuwe website komt "alleen een betrouwbaar aanbod", vertellen ze. "Daarbij maakt het niet uit of de potentiële koper op zoek is naar een professioneel gefokte hond, een gelegenheidspup of een herplaatser (bijvoorbeeld een hond uit een asiel) uit binnen- of buitenland. Ook wordt de nieuwe hondenbezitter na de aankoop verder geholpen met informatie over de opvoeding en verzorging van de hond."
Gecompliceerde wereld
De organisaties bedachten de hondenmarktplaats omdat "de wereld van de hondenhandel en -fokkerij gecompliceerd is. Waar moet je zijn als je op zoek bent naar een gezonde en sociale hond? Een rasvereniging, het dierenasiel, een handelaar, wachten tot de hond van een kennis weer een nestje heeft of toch maar via Marktplaats? De consument ziet door de bomen het bos niet meer, zeker niet als je ook nog wilt voorkomen dat je toekomstige hond uit de malafide handel komt, gezondheids- of gedragsproblemen heeft of ziektes met zich meedraagt."

Dier&Recht strijdt al tien jaar tegen het doorfokken van zieke hondenrassen zoals de Mopshond, de Cavalier King Charles Spaniel en de Duitse Herder. Deze honden lijden ernstig onder hun uiterlijk. Hun korte snuit, te kleine schedel of sterk aflopende rug zorgen voor levenslange ademhalingsproblemen, (hoofd)pijn en rug- en heupziektes. Er wordt gefokt op eigenschappen die hondeneigenaren mooi of schattig vinden, maar waar de dieren alleen maar last van hebben.
1,5 miljoen honden
In Nederland hebben zo'n 1,2 miljoen huishoudens samen 1,5 miljoen honden. "Naar schatting is er elk jaar vraag naar 150.000 honden. De vraag is groot, het aanbod ook. Alleen is dat versnipperd en niet altijd even betrouwbaar."

Einde van de rashond
Eerder maakte Zembla ‘Einde van de rashond’. De uitzending gaat over modetrends die bepalen hoe een hond eruit moet zien. Maar liefst veertig procent van alle rashonden die jaarlijks in Nederland in 2010 werden geboren, had één of meerdere erfelijke aandoeningen onder de leden. Dat was het gevolg van het fokken met een beperkt aantal fokdieren, blijkt in de uitzending.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor