Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Deskundigen: 'Gevaarlijke stoffen Schiphol makkelijk te meten'

11-04-2023
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
2424 keer bekeken
  •  
schiphol1_persbericht

Nieuw TNO-onderzoek naar zeer zorgwekkende stoffen op Nederlandse luchthavens zegt volgens deskundigen weinig. Het beantwoordt nog steeds niet de vraag hoe ernstig de situatie is voor medewerkers en omwonenden, terwijl die volgens Omgevingsrecht-deskundigen gemakkelijk is te onderzoeken. Het TNO-rapport bevat dan ook “veel informatie, veel teksten en zelfs ook tabellen, maar weinig zinvolle informatie waar men wat aan heeft qua effecten op de gezondheid”, stelt Omgevingsrecht-deskundige Han ter Maat.

‘Kankerverwekkende uitstoot door luchtvaart is gigantisch’, kopten verschillende media na de publicatie van het TNO-onderzoek naar de uitstoot van acht zeer zorgwekkende stoffen op de Nederlandse luchthavens.

Onzekerheden in TNO-rapport

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaf opdracht voor het onderzoek. Minister Harbers schrijft in een Kamerbrief over het TNO-onderzoek: “Deze methodiek kent grote onzekerheden.” Harbers kondigt meteen nieuw onderzoek aan.

Maar waardoor bestaan die onzekerheden? TNO is aan het rekenen geslagen met al bestaande jaargegevens over de uitstoot van vliegtuigen die landen, taxiën en opstijgen op iedere Nederlandse luchthaven. Er zijn volgens Omgevingsrecht-deskundigen Han ter Maat en Cor Coenrady geen metingen gedaan naar de concentraties. Oftewel: in welke mate schadelijke stoffen aanwezig zijn op het platform van de luchthavens en in de leefomgeving terechtkomen, is onduidelijk.

Daarmee is dus niet bekend wat de blootstelling van platformmedewerkers aan kankerverwekkende stoffen precies is. Ook niet de blootstelling waar omwonenden van Schiphol mee te maken hebben. Een ander onderzoeksbureau zal die concentraties in opdracht van het ministerie gaan berekenen. Dat is opvallend, vinden Omgevingsrecht-deskundigen Ter Maat en Coenrady. Ze snappen beiden niet waarom er voor berekeningen gekozen is en er niet gewoon op het platform en rond luchthavens gemeten wordt.

'Minder berekenen en meer meten'

Ter Maat: “Er is mijns inziens maar één ding relevant en dat zijn de daadwerkelijke concentraties in de buitenlucht voor omwonenden en zeker ook voor werknemers. En die kunnen volgens mij gewoon worden gemeten. Het zijn qua structuur eenvoudige verbindingen. Minder berekenen en meer meten, zou ik zeggen."

Volgens Coenrady heeft het RIVM een luchtmeetnet in heel Nederland waarmee ook zeer zorgwekkende stoffen worden gemeten. “Voor zover te beoordelen wordt niet op en rondom Schiphol gemeten.” En dat kan volgens Coenrady wel. Bijvoorbeeld: “het meten van de stof formaldehyde kan geschieden met een handmeter of met een automatisch meetstation”. En de stof benzeen meet je volgens Coenrady met zogeheten koolbuisjes met een luchtpompje. Beide deskundigen zeggen dat dit soort metingen eenvoudig zijn uit te voeren. “Technisch is er geen enkele reden om niet over te gaan op het meten van verontreiniging op de arbeidsplek”, aldus Coenrady.

Dat dit nog steeds niet is gebeurd is opvallend, omdat er al jaren zorgen zijn over de situatie op het platform van Schiphol voor medewerkers. Arbo-artsen waarschuwden vijftien jaar geleden al voor de blootstelling van medewerkers aan gevaarlijke stoffen, onthulde Zembla in 2021. Ook omwonenden maken zich zorgen en tekenen al jaren protest aan tegen de groei van luchthavens in Nederland.

Slecht verhaal

Kamerlid Lammert van Raan denkt dat de minister een vlucht naar voren neemt met dit rapport en de Kamerbrief. “Maar het is een onwaarschijnlijk slecht verhaal. Er is niet gemeten en dus ook niet in de omgeving.” Van Raan wil in de Kamer met een plan komen voor onder andere een meetnetwerk rond de luchthavens. “Zo’n netwerk is nodig. Bijvoorbeeld met snuffelpalen rond Schiphol.”

Vergelijking met industrie

In plaats van te meten, zijn de gegevens die TNO verzamelde en berekende vergeleken met regels die gelden voor grote bedrijven die dezelfde kankerverwekkende stoffen uitstoten. De conclusie van het onderzoek is dat de grenswaarden die voor deze kankerverwekkende stoffen voor de industrie gelden ruimschoots worden overschreden bij zeven van de acht stoffen.

Daarover zegt minister Harbers in de Kamerbrief dat de vergelijking met de industrie eigenlijk niet te maken is, omdat bedrijven “schoorstenen hebben die zich op een vaste plek bevinden”. Op een vliegveld bestaat zo’n vast punt niet omdat vliegtuigen in beweging zijn. “De grensmassastromen zeggen daarom niet zo veel over de luchtkwaliteit”, concludeert Harbers.

Deskundige Cor Coenrady bevestigt dat een vliegveld inderdaad niet vergelijkbaar is met een groot industrieterrein, zoals bijvoorbeeld Tata Steel. Bij het taxiën en het opstijgen van een vliegtuig is de uitstoot horizontaal en naar beneden gericht, “terwijl bij een schoorsteen van een raffinaderij of een energiecentrale de uitlaatgassen altijd nagenoeg verticaal opstijgen”, legt Coenrady uit. De uitstoot van zeer zorgwekkende stoffen gaat op een vliegveld dus in de richting van waar de mensen werken, in plaats van de lucht in.

Niks geregeld in de Wet Luchtvaart

Voor de industrie gelden bovendien andere regels dan voor luchthavens. “Waarom worden die dan gehanteerd?” vraagt Han ter Maat zich af. Waar voor industrie per zeer zorgwekkende stof duidelijke grenswaarden gelden, bleek eerder uit documenten dat voor 99,9 procent van de uitstoot van schadelijke stoffen op Schiphol helemaal geen regels gelden. De uitstoot van alles dat op en rond het platform gebeurt, zoals het taxiën en opstijgen van vliegtuigen, valt volgens minister Harbers onder de Wet Luchtvaart. In die wet is alleen niets geregeld over de uitstoot. Kamerlid Van Raan schrok daarvan. “In de Wet Luchtvaart is het allemaal geregeld, zei Harbers, nadat we vragen stelden. Dus we pakken die wet erbij, maar daarin is het helemaal niet geregeld. Er staat in wat je allemaal moet regelen. En dat is helemaal nog niet gedaan”, aldus Van Raan.

Europese regels

Volgens deskundige Cor Coenrady verzuimt de minister ook om de Kamer te informeren over de Europese regelgeving. Die geeft duidelijke kaders over de in het TNO-rapport genoemde kankerverwekkende stoffen, stelt Coenrady. Verspreiding van die gevaarlijke stoffen moet volgens de Europese regels geminimaliseerd worden. “Omdat er sprake is van een Europese verordening zijn deze kaders rechtstreeks in werking. Ook voor Nederland. Er had dus ook moeten worden getoetst aan de Europese regelgeving”, legt Coenrady uit.

Arbotechnisch is Schiphol zelfs verplicht om de blootstelling van werknemers aan gevaarlijke stoffen bij de bron te voorkomen en als dat niet helemaal gaat, zo laag mogelijk te houden, zo lazen we al eerder in documenten van de Arbeidsinspectie over Schiphol. “Wettelijk gezien is iedere werkgever verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van zijn werknemers”, schreef de Arbeidsinspectie.

Het verkennende onderzoek van TNO geeft volgens Ter Maat weinig duidelijkheid over die blootstelling. “Ik vind deze stukken een sfeer uitademen van veel informatie die niet ter zake doet, terwijl de vraag hoe het nu daadwerkelijk zit met de concentraties in de buitenlucht niet wordt beantwoord.”

Bekijk hieronder de Kamerbrief van minister Harbers over het TNO-rapport:

Download hieronder het TNO-rapport:

Kijk de uitzending 'Ziek van Schiphol':

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

Wie o Wie
Wie o Wie
13 sep. 2022 - 19:11
Je kan gewoon op Marktplaats gratis hout (bij zelf ophalen) krijgen, waaronder pallets, bedden, etc. Ik heb gelukkig een oud huis met een haard. Heerlijk warm met dat hout. Ik stook er ook mijn Finse Hottub mee warm. Geen koude winter voor deze jongen.
2 Reacties
LaBou
LaBou 14 sep. 2022 - 6:16
"Je kan gewoon op Marktplaats gratis hout (bij zelf ophalen) krijgen, waaronder pallets, bedden, etc." Kortom, wie brandt sloophout. Lekker de omwondenden die met de uitstoot zitten. Maar gezien deze reactie is wie alleen in wie geïnteresseerd en kan de rest doodvallen.
Wie o Wie
Wie o Wie14 sep. 2022 - 15:58
Hoi labou, ik had de tip Juist van mijn omwonenden. Zij zeiden dat je zo goedkoop je huis kan verwarmen. Waarom denk je dat ze het vervelend vinden als ze zelf mij adviseren om op deze wijze hout te stoken? Jij loopt in jouw buurt zeker na te gaan wie er een open haard stookt. Want jouw omwonenen moeten gewoon duur betalen voor jouw gezondheid. Dat is natuurlijk ook het allerbelangrijkste.
Zandb
Zandb
13 sep. 2022 - 14:20
Nog even geduld en dan wordt hout dus net zo duur (of duurder) dan gas..... en zijn er weer een paar miljonairs bij en schieten we lekker op.
1 Reactie
Ejoth
Ejoth13 sep. 2022 - 15:17
Yep, ben bijna zover ;-)
Greendutch
Greendutch
13 sep. 2022 - 12:51
en met spoed de boswachters en andere bewakers camera’s op laten hangen want mogelijk gaat men in bossen, parken e.d. kappen!! ook wij dienen hierin een rol te nemen
3 Reacties
HenryHansen
HenryHansen13 sep. 2022 - 13:08
Denk niet dat burgers zoveel hout kunnen meenemen als Staatsbosbeheer kapt voor onze groene biomoassa centrales... maar het kan idd niet kwaad, want dit zal wel voor veel "sprokkeltoerisme" leiden.. haha HET woord voor 2023..
gravin2
gravin213 sep. 2022 - 14:21
@green, "ook wij dienen hierin een rol te nemen" huh? Wie zijn "wij" en wat moet onze rol zijn in deze? Stokjes gaan afpakken ?
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 sep. 2022 - 15:57
Gravin, hopelijk hoeven we de bossen en parken niet zelf te beschermen tegen houtdieven.
Creature from the Black Lagoon
Creature from the Black Lagoon
13 sep. 2022 - 10:05
Ik zie de foto's van de hongerwinter '44 al voor me: mensen die in openbare plantsoenen bomen kappen om de haard te stoken.
Jan vd Akker
Jan vd Akker
13 sep. 2022 - 9:29
15 kuub op voorraad,geen cent voor betaald. Stook al 10/15 jaar op hout.. heerlijke warmte. Als de buren het koud krijgen komen ze maar in ruil voor flesje wijn avondje zitten.
5 Reacties
bv-user-15426
bv-user-1542613 sep. 2022 - 10:45
De buren zijn vast heel blij met je roet-uitlaat. Met de gasprijs begrijp ik t nog, maar waarschijnlijk heb je de straat jaren onder de roetwalm gezet omdat het zo gezellig is, zo n getemperd vlammetje.
Gio Servas
Gio Servas13 sep. 2022 - 11:33
@Amarissimo, waarschijnlijk geld het voor Jan vd Akker net zoals voor mij, alle buren hebben ook een openhaard.
Marcus A.2
Marcus A.213 sep. 2022 - 11:48
"15 kuub op voorraad,geen cent voor betaald." Hoor de kapitalist pochen met zijn bezit terwijl de armen kou lijden. Slechts tegen betaling van wijn mogen de buren hun lichaam warmen. Niets om trots op te zijn, als ik uw buurman was bleef ik lekker thuis. Dan maar een extra deken.
bv-user-39675
bv-user-3967513 sep. 2022 - 13:10
Hout stoken. Zó oubollig búrgerlijk jaren zeventig! Met uitzicht op decoratieve spoorbiels in de voortuin en Oisterwijk meubelen in de zithoek, een gekunstelde Verkerke poster met paarden aan de muur. En dan die lúcht! Blijft in ieders kleren hangen, ook op straat als het mistig is.
HenryHansen
HenryHansen13 sep. 2022 - 13:12
Wel, als zelfs GL kamerleden zoals Bromet een flinke houtvoorraad* hebben, dan hoef je je daar niet echt voor te schamen denk ik... *getuige een Twitterfoto op 10 maart 2022 over een nieuwe behang - met een duidelijk zichtbare stapel haardhoud in de tuin..
Joop  den Uil
Joop den Uil
13 sep. 2022 - 9:24
.... en als oud-loodgieter zie ik straks met afgrijsen de bevroren waterleidingen tegemoet als de verwarmingen uitgezet worden. Totale chaos is klaarblijkelijk het kabinet doel . (oh, wacht eens ... stond dat niet in het plan bij 1 vd politieke partijen ? )
Joop  den Uil
Joop den Uil
13 sep. 2022 - 9:17
Ik begin er steeds minder van te snappen... afgelopen maanden was vd Burg bij de Ter Apel crisis niet van de media af te slaan , en nu met een ecponomische en enrgie crisis lijkt het erop dat er geen enkele leiding is te bespeuren vd Overheid. Ook schijnt er een corona golf aan te komen maar waar is die kale man die in het verleden de TV teisterde met zijn raad ? deJonge eveneens... gek werd ik van zijn schoenen en mondkapjes... is er nu woningnood dan onzichtbaar... en hoe staat het met de minister van landbouw ? niet meer nodig zeker. Rutte heeft management totaal verloren over de ministerraad .. de gebroken regel dat er minder ambtenaren zouden komen moet hij zeker gaan toepassen op zijn kabinet.
1 Reactie
Miss Piggy
Miss Piggy13 sep. 2022 - 10:02
De asiel-crisis was veel zichtbaarder. Het werd zelfs internationaal nieuws. Deze crisis is minder zichtbaar. Wel, totdat het ene schrijnende bericht na de andere de media bereikt over mensen die nauwelijks genoeg geld hebben voor eten, worden afgesloten, uit huis worden gezet, wiens bedrijf moet stoppen, etc etc. Hoe de asielcrisis is ontstaan en verlopen loopt haast gelijk met hoe de huidige economische 'cost of living' crisis verloopt. We zijn er als samenleving (en dan bedoel ik vooral onze overheid) meester in geworden om onze kop in het zand te steken, totdat het te laat is.
Kikkerts5
Kikkerts5
13 sep. 2022 - 9:13
''Hoge gasprijs leidt tot run op haardhout, handelaren uitverkocht'' Wie zijn die mensen? Die vraag mag D66 zich toch wel eens stellen. En dan natuurlijk ook de vervolgvraag, wat gaat D66 er aan doen. Of blijft het weer bij hypocriet wegkijken. Om te beginnen een flinke openhaard/allesbrander belasting? Onder het motto de a-sociale vervuiler betaalt. Met haardhout milieu en klimaat verzieken met CO2, fijnstof, stank voor de buren etc. alsof er niks aan de hand is. Schande. https://nos.nl/artikel/2368898-houtkachels-blijken-na-opnieuw-rekenen-grootste-bron-van-fijnstofuitstoot
3 Reacties
Ejoth
Ejoth13 sep. 2022 - 10:03
Ga eerst die biomassa hout centrales die links zo graag wil maar eens uitzetten, dan praten we verder over mijn houtkachel waar ik overigens alleen zeer droog hout in stook en niets anders.
Gio Servas
Gio Servas13 sep. 2022 - 11:29
Dus u vindt arme mensen die met hun rug tegen de muur aan staan schandalig en roept de medeverantwoordelijken voor de ellende van deze mensen op om het laatste beetje hoop voor deze mensen ook nog eens kapot te maken? Is dat normaal?
Kikkerts5
Kikkerts513 sep. 2022 - 12:11
''Ga eerst die biomassa hout centrales die links zo graag wil maar eens uitzetten'' Helemaal mee eens. Maar ''progressief'' linkse kroonjuwelen als klimaatverziekende biomassacentrales met subsidie sluit je niet van de een op de andere dag. Hoe lang gaat het nog duren voordat EU/PvdA Timmermans en zijn EU/PvdA maat Samsom eindelijk biomassa afzweren? https://www.telegraaf.nl/nieuws/1999055043/timmermans-biomassa-om-russisch-gas-te-vervangen En het kan helemaal geen kwaad, is zelfs aan te bevelen, om een start te maken met het ontmoedigen van milieu/klimaatverziekende open haarden/allesbranders. Niet door te verbieden maar simpelweg door de vervuiler belasting te laten betalen. Wat let Rutte4/minister klimaat D66Jetten om op prinsjes dag bekend te maken dat er per 1 januari a.s. door elke gemeente biomassabelasting voor elke openhaard waarvan de schoorsteen nog niet is dichtgemetseld op te halen? Behalve dan dat zijn rijke D66 doelgroep dat voor een groot deel niet leuk zal vinden.
Effie2
Effie2
13 sep. 2022 - 9:09
Wie wil er níet warmpjes bij zitten? ...Terwijl veel anderen straks noodgedwongen in de kou moeten zitten. En wordt dat marktwerkinghout straks het nieuwe goud? Heeft ons kabinet al een potje btw en accijnsgeld gereserveerd voor de stijging van zorgkosten vanwege de te verwachten groei van luchtwegaandoeningen die veroorzaakt worden door massale houtstook? En heeft onze regering al gedacht aan de desastreuze gevolgen van extra klimaatschade door deze, verplicht in te ademen, zwaar vervuilende houtstook?
spelregeltoerist2
spelregeltoerist2
13 sep. 2022 - 8:58
Om niet onder een brug te moeten slapen heb ik mijn eigen haardhout verzorgd. Jammer voor het klimaat maar onze regering wil niet anders…
1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 sep. 2022 - 16:00
Hopelijk blijf ik gevrijwaard van plunderaars.
Ranonkel2
Ranonkel2
13 sep. 2022 - 8:04
Gelukkig heb ik nog voor minstens 4 jaar liggen. Ondertussen zijn er vast wel weer bomen die ik kan kappen voor de jaren er na.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor