Democraat uit Californië start eerste impeachmentprodecure tegen Donald Trump
13-07-2017
• leestijd 3 minuten
Het democratische congreslid Brad Sherman uit Californië is woensdag officieel een impeachmentprocedure gestart tegen de Amerikaanse president Donald Trump. Dat deed hij op grond van het belemmeren van de rechtsgang in het onderzoek naar Russische inmenging tijdens de presidentsverkiezingen van 2016. Dat onderzoek werd geleid door FBI-directeur James Comey die begin mei door Trump werd ontslagen.
‘Trump ontslaat FBI-directeur die onderzoek naar Russische inmenging leidde’
'Iets te verbergen'
Al maanden wordt in Washington gespeculeerd over een afzettingsprocedures van de Amerikaanse president. Onder andere vanwege het plotselinge ontslag van FBI-directeur James Comey. Trump werd ervan verdacht Comey te hebben verzocht het onderzoek naar de banden met Rusland stop te zetten. Maar een officiële impeachmentprocedure kwam er niet.
Sherman wil daar nu verandering in brengen. In een verklaring op internet zegt hij:
“Het lijkt nu waarschijnlijk dat de president iets te verbergen had toen hij het onderzoek naar de Russische inmenging in de verkiezingen probeerde tegen te houden. Ik geloof dat zijn conversaties met - en het daaropvolgende ontslag van - FBI-baas James Comey gezien kunnen worden als het hinderen van de rechtsgang.”
Ook in de ZEMBLA-uitzending
‘De omstreden vrienden van Trump’
uiten critici twijfels over de president. De Amerikaanse senator Sheldon Whitehouse bijvoorbeeld. Whitehouse was betrokken bij het onderzoek naar de connecties van Trump en Rusland en schreef een boek over
de corrumperende invloed van grote bedrijven op de politiek.
Whitehouse
noemt 'de hele zaak ongelofelijk verdacht' en acht hij de kans op een impeachment groot:
Zeer kleine kans dat impeachment doorgaat
De kans dat de ingediende resolutie van Sherman daadwerkelijk tot een impeachment zal leiden is echter zeer gering. Daarvoor moet een meerderheid van het Congres akkoord gaan. Die meerderheid is op het moment republikeins en voelt niets voor een afzettingsprocedure. De vraag is of er überhaupt een wettelijke basis is voor het afzetten van de president. Daarvoor moet er namelijk sprake zijn van een ernstig misdrijf en dat is in het geval van Trump niet bewezen.
Maar één medestander
Er is op dit moment maar één persoon die de resolutie van Sherman steunt: zijn partijgenoot Al Green uit Texas. Green heeft al vaker laten weten dat hij voor een impeachmentprocedure is, maar heeft verder nooit actie ondernomen. Hij heeft de resolutie van Sherman wel ondertekend. Voornamelijk omdat hij wilde weten wat de reactie van het Huis van Afgevaardigden zou zijn. De woordvoerder van Trump noemt de resolutie in een reactie overigens ‘volkomen en volledig belachelijk en in het ergste geval een politiek spel’.
Niet beïnvloed door onthullingen Trump jr.
Sherman benadrukte nog dat de impeachmentprocedure niets te maken heeft met de onthullingen over de contacten tussen Donald Trump jr. en Rusland tijdens de verkiezingscampagne. Lees zijn volledige verklaring
hier
.
Nog nooit een president afgezet door een impeachmentprocedure
In het verleden is vaker een impeachmentprocedure gestart, maar in vrijwel alle gevallen liepen die pogingen stuk, zoals bijvoorbeeld bij Ronald Reagan, Bill Clinton en George W. Bush. In de Amerikaanse geschiedenis is er zelfs nog nooit een president door een impeachmentprocedure afgezet. Twee keer werd de afzettingsprocedure aangenomen door het Huis van Afgevaardigden. Dat was in 1998 tegen Bill Clinton en in 1868 tegen Andrew Johnson. Het Watergate-schandaal ten tijden van Richard Nixon was aanleiding voor een impeachmentprocedure, maar Nixon nam uiteindelijk zelf ontslag nog voordat het tot een afzettingsprocedure kon komen.