Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Deliveroo moet 640.000 euro aan achterstallige pensioenpremies betalen

28-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
ANP - Deliveroo
Deliveroo moet alsnog ongeveer 640.000 euro aan achterstallige pensioenpremies afdragen. De rechtbank in Amsterdam oordeelde dat het bedrijf in de kern een maaltijdbezorger is en daarmee voldoet aan de voorwaarden om verplicht deel te nemen aan het Bedrijfstakpensioenfonds voor het Beroepsvervoer over de weg.
De uitspraak betekent dat Deliveroo pensioenpremies moet afdragen voor al zijn medewerkers met een contract. Het bedrijf is sinds 2015 actief in Nederland en werkte in het begin uitsluitend met bezorgers met een arbeidsovereenkomst.
Rechter: Deliveroo-bezorgers geen zzp’ers
De maaltijdbezorgdienst besloot echter begin 2018 om alle arbeidsovereenkomsten met bezorgers niet te verlengen. Deliveroo werkt vanaf dan alleen nog met zzp’ers. Volgens het bedrijf zouden bezorgers op deze manier veel meer vrijheid krijgen om zelf invulling aan hun werk te geven.  
Nog geen gevolgen
De rechter oordeelde begin dit jaar dat dat niet kon en bestempelde de samenwerkingen met die freelancers ook als arbeidsovereenkomst. De door het pensioenfonds aangespannen zaak heeft nog niet direct gevolgen voor de zzp'ers, omdat het beroep over die eerdere uitspraak nog loopt.
Deliveroo is van mening dat het niet verplicht is tot het afdragen van pensioenen, omdat het naar eigen zeggen geen maaltijdbezorger is maar een techbedrijf. De kernactiviteiten zouden te maken hebben met de website en app, waarmee eten kan worden besteld.
De rechter ging daar niet in mee en vond voldoende aangetoond dat bezorgen wel degelijk de basis is van Deliveroo. "De activiteiten, het bestelproces, de digitale omgeving en de reclame-uitingen zijn allemaal gericht op het uiteindelijke doel: het bezorgen van maaltijden. Het verdienmodel van Deliveroo is ook volledig op de bezorging gebaseerd", vertelt de rechtbank in een toelichting op de uitspraak.
Flexbemiddelaars
Naast dat bedrijven als Deliveroo en Uber steeds vaker alleen zzp’ers aannemen, beginnen ook tussenbedrijven voor flexwerkers een razendsnelle opmars. Eerder deze week bracht Het Financieele Dagblad dat naar schatting zo’n 150.000 zzp'ers via zogeheten brokers worden ingehuurd door multinationals en overheidsorganisaties. Deze ‘flexbemiddelaars’ regelen de administratie, facturering en aansprakelijkheidsrisico’s. Het gevaar is dat bedrijven zich niet meer verantwoordelijk voelen en hun eigen freelancers ‘verder laten insnoeren’, aldus het FD. 
De Tweede Kamer wil tekst en uitleg van Wouter Koolmees (D66) over de opkomst van bedrijven die bemiddelen tussen zelfstandigen en opdrachtgevers. Als het aan oppositiepartij SP ligt, bant minister Koolmees de "dure tussenhandel" volledig uit. "Het zijn parasieten", stelt SP'er Bart van Kent.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor