Het ministerie van Defensie erkent dat er fouten zijn gemaakt met het werken met chroom-6 en biedt excuses aan alle (oud-)medewerkers die daardoor schade hebben geleden of lijden. "Defensie is tekortgeschoten. Dat spijt mij. Maar ik kan dat niet terugdraaien", zei staatssecretaris Barbara Visser van Defensie in Den Haag bij de presentatie van een rapport over de kwestie. Het ministerie neemt alle aanbevelingen over.
Zo komt er een collectieve schaderegeling. Betrokkenen kunnen aanspraak maken op bedragen tussen de 5000 en 40.000 euro netto. Daarbovenop kunnen betrokkenen of hun nabestaanden een uitkering krijgen van 3850 euro.
Defensie wist al tientallen jaren van schadelijke effecten
Defensie wist al decennia van de schadelijke effecten van blootstelling aan chroom-6, maar werknemers en bedrijfsartsen kregen dit niet te horen.
Werken op een onveilige manier met chroom-6 kan leiden tot onder meer longkanker, neuskanker, astma, maagkanker en chronische longaandoeningen.
Uit het onderzoek blijkt dat werkplekken niet voldeden aan de regels. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzocht het gebruik van chroom-6 in vijf inmiddels gesloten NAVO-werkplaatsen (POMS-locaties) waar Amerikaans materieel werd onderhouden.
Tussen 1984 en 2006 werd daar gewerkt met de kankerverwekkende chroom-6-verf, dat roestvorming tegengaat. Volgens de onderzoekers verschilt de blootstelling aan het spul per functie en per persoon.
Aansprakelijkheid
(Oud-)medewerkers kunnen onder bepaalde omstandigheden Defensie aansprakelijk stellen. Het gaat om mensen die met een zekere mate van waarschijnlijkheid ziek zijn geworden door blootstelling aan chroom-6, zei voorzitter Ruud Vreeman van de commissie die het onderzoek begeleidde.
Het onderzoek duurde drie jaar. Dat had te maken met de zorgvuldigheid en onderzoeksmethoden die volgens Vreeman nodig waren om alle feiten boven tafel te krijgen en zo weg te blijven van elke schijn van partijdigheid.
Bewijs verwijderd uit personeelsdossiers
ZEMBLA
onthulde eind december
dat Defensie
van een onbekend aantal (oud)-medewerkers de 'persoonsregistratie-formulieren gevaarlijke stoffen' verwijderd heeft uit hun personeelsdossiers. De registratieformulieren zijn van belang als zieke (oud)-werknemers het ministerie aansprakelijk willen stellen voor gezondheidsschade door het werken met chroomhoudende verf. Op de formulieren staat precies ingevuld wanneer, hoe lang en met welke gevaarlijke stoffen is gewerkt.