Defensie aansprakelijk voor ziektes die medewerkers opliepen door werken met chroom-6
01-06-2018
• leestijd 2 minuten
Het ministerie van Defensie is aansprakelijk voor de ziekteklachten van (oud-)medewerkers die gewerkt hebben met verf met het potentieel kankerverwekkende chroom-6. Dat concludeert een commissie op basis van een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Een woordvoerder van de commissie die het onderzoek begeleid heeft, bevestigde berichtgeving hierover van de NOS. De resultaten zouden eigenlijk maandag naar buiten worden gebracht. Defensie heeft inmiddels een akkoord bereikt met de vakbonden over een schaderegeling.
Defensie wist van schadelijke effecten
Uit het onderzoek van het RIVM komt naar voren dat Defensie wist van de schadelijke effecten van werken met chroom-6, maar de werknemers en bedrijfsartsen hiervan niet op de hoogte stelde. Werken op een onveilige manier met chroom-6 kan leiden tot onder meer longkanker, neuskanker, astma, maagkanker en chronische longaandoeningen.
Defensie schoot tekort. "De zorg voor een veilige werkplek voldeed niet aan de daarvoor geldende regels." Verder blijkt dat "het management uit kostenoverwegingen de grenzen opzocht van de arbo-regelgeving".
Het RIVM onderzocht het gebruik van chroom-6 bij vijf voormalige zogenoemde POMS-locaties. Op deze opslagplaatsen in Ter Apel, Coevorden, Vriezenveen, Brunssum en Eygelshoven werd materieel van de Amerikaanse strijdkrachten onderhouden.
Bij Defensie hebben zich circa 2500 mensen gemeld die met chroomverf hebben gewerkt. Van hen hebben zich 782 aangemeld voor een coulanceregeling van het ministerie voor schrijnende gevallen. Tot april hadden 359 mensen op basis van deze regeling een vergoeding gekregen. Zij ontvingen maximaal 15.000 euro.
Bewijs verwijderd uit personeelsdossiers
ZEMBLA
onthulde eind december
dat Defensie
van een onbekend aantal (oud)-medewerkers de 'persoonsregistratie-formulieren gevaarlijke stoffen' verwijderd heeft uit hun personeelsdossiers. De registratieformulieren zijn van belang als zieke (oud)-werknemers het ministerie aansprakelijk willen stellen voor gezondheidsschade door het werken met chroomhoudende verf. Op de formulieren staat precies ingevuld wanneer, hoe lang en met welke gevaarlijke stoffen is gewerkt.
Bron: ANP